О пасното покачване на глобалната температура над 1,5 градуса по

...
О пасното покачване на глобалната температура над 1,5 градуса по
Коментари Харесай

Доближаваме се неумолимо до критичната точка за климата

О пасното повишаване на световната температура над 1,5 градуса по Целзий, избрана от Организация на обединените нации, може да се случи единствено за пет години, предизвестиха учените. Твърди се, че има 40% възможност годишното повишение на температурата да надвиши равнището, несъмнено от Парижкото съглашение от 2015 година, контрактувано от 196 страни.

Доклад, оповестен от Световната метеорологична организация (СМО), също по този начин предизвестява за

доста огромна възможност – 90% късмет – най-малко една година сред 2021 и 2025 година да стане най-топлата в историята ,

изпреварвайки рекордната досега 2016 година, предадоха международните организации.

Средни световни температури с 1,5 градуса по Целзий над равнищата от XIX в. се преглеждат като предел, над който ще се усетят най-опасните въздействия от изменението на климата.

Прогнозата в отчета на СМО обаче демонстрира, че „ се доближаваме измеримо и непреклонно “ до тази граница, сподели генералният ѝ секретар Петери Талас. Той дефинира проучването като още едно предизвестие да бъдат понижени парниковите излъчвания.

Учените предизвестяват, че повишението на температурата с над 1,5 градуса по Целзий ще докара до

повече горещи талази, рискови дъждовни стихии, дефицит на вода и суша, по-големи стопански загуби и по-слаби реколти, по-високо морско ниво и разрушение на кораловите рифове .

През 2020 година междинната световна температура беше с 1,2 градуса по Целзий над прединдустриалните равнища, което я прави измежду трите най-горещи години откогато се води статистика.

СМО употребява данни от няколко източника, измежду които на НАСА и на американското Национално ръководство по проучване на океаните и атмосферата. Докладът предвижда увеличена възможност за тропически циклони над Атлантическия океан, повече превалявания в Сахел в Африка и в Австралия и засушаване в югоизточна Северна Америка.

Като погледнем топлинните талази в морето и на сушата, топенето на ледовете, стоплянето на океаните и миграцията на типовете към по-прохладни региони, „ това са повече от температури “, споделя Ръсел Воуз от центъра за климатични разбори на Националното ръководство по проучване на океаните и атмосферата.

„ Има промени в атмосферата, океаните, ледовете и биосферата, които демонстрират затоплящ се свят “ ,

безапелационен е той.

Съгласно интернационалното Парижко съглашение страните се ангажираха да лимитират дълготрайните покачвания на температурата до 2 градуса по Целзий над прединдустриалните равнища и да продължат напъните си да ги лимитират до 1,5 градуса по Целзий, с цел да понижат рисковете и въздействието на изменението на климата.

Текущите дейности, обещани от страните, слагат света на път за стопляне с 2-3 градуса по Целзий над прединдустриалните равнища до края на века.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР