О бвинявана, че стои зад най-смъртоносните нападения от последните години

...
О бвинявана, че стои зад най-смъртоносните нападения от последните години
Коментари Харесай

Мрежата Хакани - от самоубийствени атентати до властта в Афганистан

О бвинявана, че стои зад най-смъртоносните набези от последните години в Афганистан, мрежата "Хакани " се употребява с престиж измежду талибаните. Двама нейни представители участват на полемиките в Кабул за ново афганистанско държавно управление наред с водачите на придвижването, оглавило към този момент страната.

Независимо от кървавата ѝ известност групировката, считана за терористична от Съединени американски щати, следва да играе огромна роля в дейностите на новия талибански режим, поел властта предходната седмица, пишат Дейвид Фокс и Касим Науман от Франс прес, представени от Българска телеграфна агенция.

Some of the Taliban's top leaders are gathering in Kabul to discuss the formation of a new Afghan government -- including a representative from the Haqqani network, the country's most feared militants
— AFP News Agency (@AFP)
Кои са Хакани?

Въоръжената формация е основана от Джалалудин Хакани, прочул се през 80-те години на предишния век като воин на антисъветския джихад. В разгара на студената война този патриарх е скъп коз на Централно разузнавателно управление на САЩ, употребен против Съюз на съветските социалистически републики. Съединени американски щати и техни съдружници като Пакистан непосредствено финансират и въоръжават муджахидините.

По време на десетгодишния спор, чиято цена е решителен фактор за разпадането на Съветския съюз, а и след изтеглянето на съветските сили Джалалудин Хакани поддържа тесни връзки с джихадисти от чужбина, в това число с Осама бин Ладен.

После се съюзява с талибаните, които поемат през 1996 година контрола над Афганистан след жестока революция сред полеви командири, взела десетки хиляди жертви и разрушила Кабул. Станал министър на ислямисткия режим, той остава на поста до свалянето му през 2001 година, след атентатите на 11 септември, от интернационална коалиция отпред със Съединени американски щати.
Джалалудин Хакани умира през 2018 година след дълготрайно боледуване. Начело на мрежата го сменя синът му Сираджудин.

Благодарение на своята финансова и военна мощност, както и на кървавата си известност, мрежата "Хакани " е считана за полуавтономна, въпреки и патронирана от талибанското придвижване. Базирана най-много в Източен Афганистан (изглежда разполага и с бази оттатък границата, в Северозападен Пакистан), въоръжената формация набира от ден на ден тежест измежду талибаните. През 2015 година Сираджудин Хакани става заместител на лидера им.

По-малкият му брат Анас, в миналото хвърлен в пандиза и наказан на гибел от предходното афганистанско държавно управление, договаря след рухването на Кабул предишния уикенд с експрезидента Хамид Карзай и някогашния началник на изпълнителната власт Абдула Абдула.
 Анас Хакани и Абдула Абдула
Защо "Хакани " буди толкоз боязън?

Обвиняват мрежата "Хакани ", че стои зад някои от най-смъртоносните офанзиви против афганистанските и съдружните сили за сигурност през последните години. Съединени американски щати я преглеждат като терористична групировка; наложени са ѝ и наказания от страна на Организация на обединените нации. Смята се, че Хакани постоянно употребяват атентатори самоубийци, да вземем за пример водачи на коли или камиони с експлозиви, или пък пращат хора да щурмуват някое алегорично място, знаейки, че няма да оцелеят. Те умеят да организират комплицирани офанзиви с многочислени жертви против значими цели, по-специално военни обекти.

През октомври 2013 година афганистанските сили прехващат в Източен Афганистан техен камион, претрупан с към 28 тона експлозиви, сочат данни на американския Национален център за битка с тероризма. Срещу Хакани има и обвинявания в голям брой убийства - в това число нападение против някогашния президент Хамид Карзай през 2008 година, отвличания на чиновници и на западни жители както за откуп, по този начин и за насила към замяна на пандизчии.

Отдавна ги подозират също, че поддържат връзки с пакистанската войска, непроменяемо упреквана от някогашния афганистански режим, че се стреми да дестабилизира Афганистан. През 2011 година американският военачалник Майк Мълън ги назова "същинска ръка " на разследващите служби в Исламабад. Твърдение, което Пакистан отхвърля.

Мрежата "Хакани " има голям принос за напредването на талибаните, представлявайки "силите им с най-висока боеспособност ", съгласно отчет на Организация на обединените нации, оповестен през юни. Той дефинира въоръжената формация като "основната връзка " сред талибаните и Ал Каида.

Каква е ролята ѝ в структурите на новия талибански режим?

Мрежата "Хакани " процъфтява в редиците на талибаните. Двама от ръководителите ѝ сега се намират в Кабул, където се разисква образуването на ново държавно управление. Редица анализатори означават, че назначението на Сираджудин Хакани за заместник-шеф на талибаните е затвърдило още повече ролята на групировката.

Освобождаването на брат му Анас, държан в пандиза от афганистанските управляващи, през 2019 година се очакваше да подкрепи започването на директни договаряния сред Съединени американски щати и талибаните, завършили в последна сметка с евакуиране на американските войски. Миналата година Сираджудин Хакани даже се счете за задължен да помести публикация в "Ню Йорк таймс ", в която прекомерно дипломатично показа позицията на талибаните за договарянията с американците и за спора в Афганистан. Докато Анас Хакани разговаряше с Хамид Карзай, чичо му Халил водеше в петък молебствия в Кабул. Обявили за търсене Сираджудин и Халил, Съединени американски щати оферират милиони долари за информация, която би помогнала да бъдат хванати.

*На заглавната фотография - Анас Хакани договаря след рухването на Кабул предишния уикенд с експрезидента Хамид Карзай
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР