НЗОК въвежда облекчен режим за издаване на рецепти по протокол

...
НЗОК въвежда облекчен режим за издаване на рецепти по протокол
Коментари Харесай

НЗОК облекчи сериозно отпускането на лекарствата по протокол за месец

НЗОК вкарва омекотен режим за издаване на предписания по протокол и рецептурна брошура на хронично болните пациенти. Това се отнася за скъпите медикаменти, които са напълно поети от НЗОК. 

Касата заяви, че за протоколи, изтичащи в до 16 април 2020 година, които не изискват смяна на лечебната скица, ще бъде направено  служебно продължение в осведомителната система на НЗОК за период от 1 месец , считано от датата, до която е годен всеки съответен протокол. Хартиените протоколи няма да бъдат презаверявани от РЗОК. Пациентите според от болестта си бяха длъжни да вървят на 6, 3 или всеки месец за легализация на протокола.

Не се удължава срокът на протоколите за болести, при които лекуването е за избран интервал  - лекуване на Хроничен вирусен хепатит С; лекуване на хемангиоми в кърмаческа и ранна детска възраст; лекуване с Palivizumab на деца с бронхопулмонална дисплазия, зараждаща в перинаталния интервал, ниско тегло при раждането и вродени сърдечни малформации.

Аптеките могат да отпускат лекарствени артикули по удължените протоколи , както и за лекарствените продукти  единствено по рецептурна брошура, без показване на рецепта.  Отпускането ще се прави в аптеките,  където е осъществено последното разпределяне по дадена рецепта (видно от печата в рецептурната книжка) , съобразено с последно вписаните в рецептурната брошура данни за отпуснати лекарствени артикули.

На лицата, които са се обърнали за рецепта в кабинетите на лекарите,  могат да бъдат издавани предписания за всички лекарствените артикули  от Приложение 1 на Позитивния лекарствен лист (ПЛС).

За новоиздадени рецептурни книжки, както и при регистриране на нови диагнози в рецептурна брошура, е основан ред за продан на информация сред общопрактикуващия доктор (ОПЛ) и РЗОК.  Аптеката отпуска лекарствените артикули по незаверена рецептурна брошура, с попълнени данни на ОПЛ .
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР