НЗОК в този си вид има огромни проблеми и моделът

...
НЗОК в този си вид има огромни проблеми и моделът
Коментари Харесай

Организирана група от фарма компании, пациентски организации и лекари точела парите за здраве

НЗОК в този си тип има големи проблеми и моделът на монопол не е най-правилният избор. Това призна по bTV шефът на Здравната каса доктор Дечо Дечев.

Има два разновидността за демонополизация - с влизане на равностойни нови играчи и опазване на 8-процентовия размер на вноската или с в допълнение наложително заплащане, което да отива към частни фондове (а останалите пари да са за НЗОК), изясни той.

Има голямо противоречие сред заложените задължения за дейностите, които би трябвало да се заплащат и сумите, с които би трябвало да се заплатят дейностите. Допълнителният пазар за услугите е почти еднакъв на тези 4 милиарда, които посредством тези 8% (вноска) имаме всички, означи доктор Дечев.

По думите му при цялостна демонополизация има възможност този запас да се ръководи по-добре, само че би трябвало да се вземат поради и рисковете. На първо място, частните фондове, за разлика от НЗОК, имат право на облага, което може да понижи наличните пари за здраве.

Съществува действителен риск от това хората, които сега финансират системата, само че не употребяват нейните услуги, да отидат в други фондове и болните хора да останат на гърба на страната - тогава ще се окаже, че освен няма да получаваме това, което е сега, само че и обстановката ще стане доста по-лоша за болните, които се нуждаят от скъпоструващо лекуване, предизвести шефът на касата.

Д-р Дечев разяснява и друго свое предложение - пациентът да се лекува не с определения от лекаря медикамент, а с различен от групата му, който има по-добро съответствие сред цена и качество.

Дълбоко погрешно е, че успеваемостта на едно лекарство се дефинира от неговата цена. Ефективността на обещано лекарство се потвърждава и аз настоявам, че би трябвало да се избира най-ефикасното лекарство. Всеки лев, който плащаме от горната страна, би трябвало да бъде потвърден с по-добър резултат, акцентира той. По думите на доктор Дечев по този начин при 50% по-висока цена би трябвало да се чакат и потвърдена от самостоятелни изследвания 50% по-висока успеваемост.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР