НЗОК в този си вид има огромни проблеми и моделът

...
НЗОК в този си вид има огромни проблеми и моделът
Коментари Харесай

Управителят на НЗОК счита, че трябва да има и други здравни каси

НЗОК в този си тип има големи проблеми и моделът на монопол не е най-правилният избор. Това призна в eфира на bTV шефът на Здравната каса доктор Дечо Дечев.
Той уточни, че има два разновидността за демонополизация – с влизане на равностойни нови играчи и опазване на 8-процентовия размер на вноската или с в допълнение наложително заплащане, което да отива към частни фондове (а останалите пари да са за НЗОК - бел. ред.).
„ Има голямо противоречие сред заложените задължения за дейностите, които би трябвало да се заплащат, и сумите, с които би трябвало да се заплатят дейностите. Допълнителният пазар за услугите е почти еднакъв на тези 4 милиарда, които посредством тези 8% (вноска - бел. ред.) имаме всички”, означи доктор Дечев.
По думите му при цялостна демонополизация има възможност този запас да се ръководи по-добре, само че би трябвало да се вземат поради и рисковете. На първо място, частните фондове, за разлика от НЗОК, имат право на облага, което може да понижи наличните пари за здраве.
„ Съществува действителен риск от това хората, които сега финансират системата, само че не употребяват нейните услуги, да отидат в други фондове и болните хора да останат на гърба на страната – тогава ще се окаже, че освен няма да получаваме това, което е сега, само че и обстановката ще стане доста по-лоша за болните, които се нуждаят от скъпоструващо лечение”, предизвести шефът на Касата.
Д-р Дечев разяснява и друго свое предложение, с което разбуни духовете – пациентът да се лекува не с определения от лекаря медикамент, а с различен от групата му, който има по-добро съответствие сред цена и качество. „ Дълбоко погрешно е, че успеваемостта на едно лекарство се дефинира от неговата цена. Ефективността на обещано лекарство се потвърждава и аз настоявам, че би трябвало да се избира най-ефикасното лекарство. Всеки лев, който плащаме от горната страна, би трябвало да бъде потвърден с по-добър ефект”, изясни Дечев. По думите му по този начин при 50% по-висока цена би трябвало да се чакат и потвърдена от самостоятелни изследвания 50% по-висока успеваемост.
Началникът на НЗОК призна, че огромните задължения на Касата към сходни структури в чужбина са факт и не престават да се натрупат. Затова и са готови промени, които да разрешат при кандидатстването на пациент за лекуване в чужбина и български лечебни заведения да дават предложения. „ Касата има потребност от коренна смяна в региона на контрола”, призна доктор Дечо Дечев. Според него към този момент има една „ проведена група”, чиято единствена цел е да точи Касата. „ Организираната група включва някои фармацевтични компании, платени от тях пациентски организации и група от водещи медици в България”, разгласи доктор Дечев, като означи, че схемата работи и другаде, само че у нас страната не е задоволително дейна и по тази причина няма присъди, които да пресичат порочните практики.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР