НЗОК ще плаща разходите за кислородотерапия след 1 декември 2019

...
НЗОК ще плаща разходите за кислородотерапия след 1 декември 2019
Коментари Харесай

НЗОК ще плаща разходите за кислородотерапия след 1 декември 2019 година

НЗОК ще заплаща разноските за кислородотерапия след 1 декември 2019 година, като е в ход развой на правене на медицински критерии и логаритъм за следене на пациенти при осъществяване на кислородотерапия. Това сподели министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев, който дава отговор на депутатско запитване за реимбурсирането на кислородолечението в домашни условия.

Министърът заяви съответните дейности, които е подхванала Националната здравноосигурителна каса във връзка със заплащането на кислородолечението в домашни условия.

По постъпило заявление от неправителствени организации на хора, боледуващи от астма, алергия, муковисцидоза, от Асоциация на родителите на деца с епилепсия и Национален алианс на хора с редки заболявания е препоръчано включване в листата на НЗОК на реимбурсиране използването на кислородни концентратори.

След извършено договаряне с производители и дистрибутори, кислородните концентратори са включени в "Списък с медицински произведения по групи, които НЗОК заплаща в изискванията на извънболничната здравна помощ ".

Във връзка с правенето на медицинските критерии и логаритъм за следене, на членовете на Експертен съвет по пневмология и фтизиатрия, е изпратено писмо с искане за мнение за установяване на справедливи критерии за започване или осъществяване на кислородотерапия. Становище се желае и за планиран брой пациенти за тригодишен интервал (2020 год. - 2022 год.), подобаващи за кислородотерапия.

От приемането на мнение по поставените въпроси зависи стартирането на заплащането на "Meдицински произведения за кислородотерапия " от 01.12.2019 г, сподели министърът.

В идните договаряния по НРД за 2020-2022 година също ще се търсят благоприятни условия за финансиране на това направление.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР