НЗОК обмисля да не плаща на аптеките за протоколи за

...
НЗОК обмисля да не плаща на аптеките за протоколи за
Коментари Харесай

НЗОК обмисля да не плаща на аптеките за протоколи за скъпоструващи лекарства

НЗОК обмисля да не заплаща на аптеките за протоколи за скъпоструващи медикаменти
Мерки за ограничение на разноските за медикаменти следващата година. Надзорният съвет на здравната каса утвърди оферти за промени, които ще бъдат оповестени за публично разискване.

Предвижда се, в случай че по бюджета има преразход за медикаменти, производителят да възвръща разликата на Здравната каса. Освен това - има концепция аптеките да не получават по 2 лв. за обработка на рецепта за скъпоструващи медикаменти по протоколи, заяви Българска национална телевизия. Те нямат право на надценка за тези лекарства, по тази причина е и таксата за обработка на рецептата.

Фармацевти се притесняват, че поради мярката - дребните аптеки може да спрат да обезпечават скъпоструващите медикаменти.

Жени Начева, ръководител на Народно събрание на НЗОК, зам.-министър на опазването на здравето, разяснява, че не е сигурна, че на аптеките се лишават тласъци да работят предписания, против които да получават 2 лева „ Това, което би трябвало да знаят пациентите, е че средствата, които няма да отидат за въпросните два лв., ще отидат за медикаменти за скъпоструващо лекуване. Това са най-малко 16 млн. лв. по сегашни оценки “.

Проф. Илко Гетов - ръководител на Бългаския фармацевтичен съюз разяснява, че "Оттук нататък към този момент няма да има никакъв стопански смисъл в реализирането на тази обществена активност на аптеките да обезпечават на пациентите 100% платени медикаменти. Отново ще бъде усложнен достъпът на пациентите. Тоест вместо да изпишем вежди, избождаме очи." /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР