НЗОК няма нужния капацитет да работи като Фонда за лечение

...
НЗОК няма нужния капацитет да работи като Фонда за лечение
Коментари Харесай

НЗОК няма нужния капацитет да работи като Фонда за лечение на деца

НЗОК няма нужния потенциал да работи като Фонда за лекуване на деца.

Това съобщи за news.bg ръководителят на пациентски организации " Заедно с теб " Пенка Георгиева при коментар на случая на умрялото 6-годишно онкоболно дете, за което НЗОК два месеца не е отпуснала медикаменти и не е показала свое мнение. От самите организации сигнализираха за проблем още при прекосяването на Фонда за лекуване на деца към Здравната каса.

Георгиева съпостави обстановката с времето, когато Фондът за лекуване на деца функционираше независимо и когато заявки за разпределяне на медикаменти са били обработвани в границите на един ден.

" Те просто не могат, би трябвало да се учат, само че до момента в който се учат, децата умират ", разяснява Георгиева.

Тя дефинира като цинизъм невъзможността заявки да се подават в Районните здравни каси, което основава редица компликации за фамилиите с онкоболни деца.

Служителите не схващат въпросите. При предходен сигнал на Пенка Георгиева до шефа на Дирекция " Лечение в чужбина " доктор Галя Йорданова още веднъж се е натъкнала на проблем с администрацията. " Аз съм физическо лице и ме питат кой отваря мейла на Касата, до този цинизъм се стигна ", възмути се тя.

Решението за избор на съмнение към шефа на Здравната каса доктор Дечо Дечев, по думите й, е зов за помощ към премиера Бойко Борисов. Според самата Георгиева отстраняването на Дечев няма да реши проблемите с хаоса след прекосяването на Фонда за лекуване на деца към НЗОК. Д-р Дечев не е отговорен, само че той дава отговор за този екип, той показа в своята стратегия закриването на Фонда, напомни тя по отношението кандидатурата на доктор Дечев за шеф на Касата. Затова и в този момент отговорността е негова, показва Георгиева.

Дори да се опитат да върнат Фонда за лекуване на деца, няма кой да работи, тъй като специалистите си откриха друга работа, изясни още ръководителят на пациентски организации " Заедно с теб ".

По отношение идното нарастване на цената на педиатричните клинични пътеки Георгиева счита, че това е единствено една дребна стъпка, само че добра, защото с това ще се усъвършенства качеството на грижата за дребните пациенти. Проблемът на педиатрията у нас още веднъж се оказват човешките запаси, а с нарастването на пътеките ще се покачат заплатите, разяснява Георгиева. Според нея ще могат да се назначат и нови медицински служащи. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР