НЗОК изцяло ще обезпечава дейностите, извършвани до сега от Комисията

...
НЗОК изцяло ще обезпечава дейностите, извършвани до сега от Комисията
Коментари Харесай

Парите за лечение на деца в чужбина остават


НЗОК напълно ще обезпечава дейностите, осъществявани до в този момент от Комисията за лекуване в чужбина и от Център "Фонд за лекуване на деца ", като средствата за лекуването на българските жители, деца и възрастни, в чужбина по никакъв метод няма да бъдат понижени. Тези разноски ще бъдат преведени в цялостен размер на НЗОК с трансфер от държавния бюджет, те са целеви и не могат да се употребяват за нищо друго.

"Средствата за лекуване няма да бъдат намалявани, ще се превеждат на Здравната каса от бюджета и не могат да бъдат употребявани за нищо друго ", увери заместник-министърът на опазването на здравето Жени Начева.

"И към сегашния миг на процедура формулярите на всички деца минават през НЗОК, само че логистиката е в полето на активност на ЦФЛД. И в този момент Касата е контактната точка на страната ни, която дава отговор за връзката с непознатите здравноосигурителни фондове. В Касата ще бъде обособена обособена административна конструкция, която да се занимава с тези случаи, като ще бъде употребен и целия кадрови капацитет на Фонда ", уточни Начева.

Управителят на НЗОК доктор Дечо Дечев разяснява и заложената концепция лекарите да могат свободно да избират терапия на пациентите, без лекуването им да аргументи преразход в бюджета на Касата.

Това ще важи за медикаментите по протокол и за новорегистрираните лекарства и няма да има отношение към използването на онкомедикаментите в болничната помощ.

"По този метод осигуряваме достъп на българските пациенти до всички лекарства, които производителят предлага на българския пазар, като редом с това подсигуряваме предвидимост на разноските ", уточни доктор Дечев.

Промените плануват основаването на Агенция за медицински контрол, която ще е вторичен разпоредник с бюджет към Министерството на здравеопазването. Целта е всички административни режими, свързани с регистрация или разрешаване за осъществяване на лечебна активност на всички лечебни заведения, както и на всички типове активност, реализирана от тях, да се прави от един държавен орган, който да упражнява и контрола.

"Парламентът и всички политически сили желаеха от нас бързи промени в системата, средствата да се разходват по-ефективно и транспарантно. Затова предлагаме промени в поредност закони ", уточни зам.-здравният министър.

През 2019 година общите разноски за опазване на здравето са в размер на 5 256 700, 0 хиляди лева или 4,5% от Брутният вътрешен продукт, като растежът на средствата е 545 млн. лв../www.dnes.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР