НЗОК да остане за бедните, а всички останали хора да

...
НЗОК да остане за бедните, а всички останали хора да
Коментари Харесай

НЗОК за бедни и всички останали - в частни фондове: това е моделът, който предлага държавата

НЗОК да остане за бедните, а всички останали хора да бъдат към частни здравни фондове. Това ни предлага моделът за здравно обезпечаване, който през днешния ден ще показа министър Кирил Ананиев, разяснява някогашният подуправител на Здравната каса доктор Димитър Петров.
 Частни фондове да конкурират НЗОК: Кирил Ананиев показва нов здравноосигурителен модел
Той е песимистичен, че предлаганата " презентация без планове " ще проработи.

Ананиев е направил сходство на американския модел, който е " извънредно неефикасен и на никое място в света не се следва за образец ", уточни доктор Петров.

" В Съединени американски щати в действителност има чисто обезпечаване и тъй като от него са изпаднали сред 50 и 80 млн. американци, които не могат да вършат тези застраховки, след дълга битка Клинтън сътвори два фонда - за пенсионери и за обществено слаби, които им дават една минимална база ", изясни някогашният шеф на НЗОК, който не е съперник на демонополизацията ѝ - в противен случай, само че не и по предлагания метод.

Проектът на нов български модел планува хората да избират къде да внасят 8-процентната си осигурителна вноска - в НЗОК или в частен фонд. От фондовете ще се изисква да наберат над 1 млн. клиенти, с цел да проработят.

Според доктор Петров има и различен проблем: парите:

" Ако желанията са националната каса да остане за обществено слаби, а всички останали да се застраховат от фондове, които са търговски сдружения и ще генерират облага, това си е американски модел, единствено че американският модел не работи с 4% от брутния вътрешен артикул, а със 17% . Застраховане с тези пари не може да се прави, т.е. с тази осигуровка от 8%. Имайте поради и че разноските на фондовете, спрямо Касата, са много по-големи. Издръжката на Касата сега е под 3% от общите разноски. Фондовете ще имат прехрана, облага, гаранционни фондове. Щом се набират обезпечени, това значи и разноски за брокери, за комисиони. "

Той е песимистичен, че моделът може да проработи, тъй като " гаранционният фонд единствено на един фонд за 3 месеца при 1 млн. души ще бъде към 200 милиона плюс разноските за лицензиране, офиси из цялата страна и така нататък И това е в случай, че набереш 1 милион души. В момента 1 милион души няма кой да набере в България, в случай че няма съответен фонд и конструкция, която да му ги обезпечи, само че както и да се замисля, няма такава. Има структури, които могат да обезпечат 300-400 хиляди души, само че останалите ще би трябвало да си ги набират сами. Това е много дълъг развой ".

Вторият проблем е, че тези фондове ще работят по Закона за застраховането, а Касата - по Закона за здравното обезпечаване, в случай че правят сякаш една и съща услуга - наложително обезпечаване или застраховане… Кой ще се навие да прави това нещо при тези условия, които съгласно мен са неизпълними - попита доктор Петров.

Той не спести и учудването си от слабата подготовка от страна на Министерството на здравеопазването. " Учудвам се от тази непримиримост в течение на 1 година. Виждаме една презентация, която няма никакви планове . Такава презентация мога да седна и да напиша за 2 часа ", сподели той.

Д-р Петров уточни и какви са главните здравноосигурителни модели.

" Първият модел е условно казано френският - двустълбов, това е нашият модел, като се ускори ролята на доброволните фондове. Тоест стои си пакетът и който желае, си доплаща кеш. Във Франция тази осигуровка е съвсем наложителна.

Вторият модел е не с една, а с доста каси - немският. Ако разделим НЗОК на 28 каси, ще получим същия модел, тъй като в Германия касите в действителност са доста, само че има един изравнителен фонд, който изравнява вноските по риск, по награди и така нататък Второ, те действат на един и същи принцип. Тези каси не работят за облага, най-много браншови териториални.

Третият е холандският - там има застрахователи, само че те правят обезпечаване, включително профилактични пакети. Те са сдружения, само че не генерират облага от наложителния пакет. Към него оферират нормално спомагателни пакети на своите обезпечени и печелят от тези спомагателни услуги.

В Съединени американски щати в действителност има чисто обезпечаване и тъй като от чистото обезпечаване са изпаднали сред 50 и 80 млн. американци, които не могат да ги вършат тези застраховки, след дълга битка Клинтън сътвори два фонда, които са за пенсионери и обществено слаби, които им дават една минимална база. Американският модел е извънредно неефикасен и на никое място в света не се следва за образец.

Ако желаеме нещо да създадем, би трябвало да тръгнем или по френския, или по немския модел, тъй като там има частична демонополизация на това обезпечаване. Тук може да се тръгне, както е в Германия, лица с високи приходи да получават право, в случай че желаят, да минат на частна застраховка, като заплащат една обезщетителна вноска в главния фонд, т.е. в Касата за това, че в случай че се наложи - в случай че им паднат приходите или се пенсионират - постоянно могат да се върнат в него ".

„ Аз съм последовател на демонополизацията, само че да се направи по този начин, както би трябвало - в полза на обществото и при положение на оптималната сигурност, тъй като компрометира ли се тази концепция, тя няма да се появи - въобще да се мисли повече за нея “, заключи той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР