Нюйоркски магазин продава стоките си без опаковки. В магазина няма

...
Нюйоркски магазин продава стоките си без опаковки. В магазина няма
Коментари Харесай

Еко магазин в САЩ продава стоки без опаковки

Нюйоркски магазин продава стоките си без опаковки. В магазина няма кутии или пликове. Всеки идва със личен амбалаж. Основната цел - да се понижи използването на пластмаса и да се опази природата.

Преди към 5 години Катерина поглежда боклука си и се ужасява от количеството картонени и пластмасови опаковки, които има в него. След къс размисъл се ражда концепцията за супермаркет без пликове и кутии. Всичко е в насипно положение, а клиентите единствено носят чанти и съдини, в които да пазарят.
Катерина Богатирьова, притежател на магазина: Не всички пластмаси са неприятни, несъмнено. Но тези за еднократна приложимост - би трябвало да ги ограничим, и това е явно, тъй като другояче ще имаме доста огромни проблеми. Знаем, че околната среда към този момент е мощно нечиста. И си мисля, че в случай че има повече магазини като този и хората имат опция, ограничението на използването на пластмаса е неизбежно.
Засега в магазина на Катерина, който е открит в края на предходната година в един от кварталите на Ню Йорк, се оферират плодове, зеленчуци, ядки, подправки и разнообразни типове олио. Тя и екипът ѝ чакат съответните позволение и в магазина към този момент ще може да се купуват млечни и месни артикули. Идеята за извършване на покупки без опаковки не е нова. Практиката към този момент съществува в родината на Катерина - Латвия, както и в Германия. Освен, че щадят природата, този тип магазини са преференциални и за клиентите.
Катерина Богатирьова, притежател на магазина: Що се отнася до извършването на покупки на парче - по този начин постоянно излиза по-евтино. Просто хората имат визия какъв брой тъкмо купуват. Например подправките - хората са шокирани какъв брой по-евтино излиза. Понякога се заплаща повече за буркани и кутии, в случай че не си носиш твои.
Катерина признава, че има артикули, които са по-скъпи, само че повода за това е желанието да бъдат с високо качество. Магазинът към този момент има постоянни клиенти.
Тереза: Бих желала това да е новото обикновено... Иска ми се да има повече магазини, такива без опаковки, в квартала. Рикиеша: Страхотно е, обичам да пазаря без опаковки...
Все още не е ясно какъв брой тъкмо печелившо е това начинание, само че е една от многото зелени начинания, ориентирани към намаляването на използването на пластмаса и запазване на природата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР