Нюйоркска група за граждански свободи съди президента Джо Байдън за

...
Нюйоркска група за граждански свободи съди президента Джо Байдън за
Коментари Харесай

Заплашват Байдън със съд за провал в предотвратяването на геноцида в Газа

Нюйоркска група за цивилен свободи съди президента Джо Байдън за това, че не е извършил задължението си според интернационалните закони и законите на Съединени американски щати да попречи на Израел да извърши геноцид в Газа.

В жалбата на Центъра за конституционни права (CCR) от името на няколко палестински групи и лица се твърди, че дейностите на Израел, в това число " всеобщи убийства ", набези над гражданска инфраструктура и наложително изселване, съставляват геноцид.

CCR твърди, че интернационалната спогодба против геноцида от 1948 година задължава Съединени американски щати, както и други страни да употребяват своята власт и въздействие, с цел да спрат убийствата, оповестява The Guardian.

" Като непосредствен съдружник и най-силен покровител на Израел, като максимален снабдител на военна помощ на Израел, който е най-големият кумулативен адресат на американска външна помощ от Втората международна война насам, Съединените щати разполагат със средствата, с цел да окажат възпиращ резултат върху израелските чиновници, които в този момент правят геноцид против палестинския народ в Газа ", се твърди в жалбата.

Искът, подаден във федерален съд в Калифорния, има за цел да забрани на Съединени американски щати да дават оръжия, финансиране и дипломатическа поддръжка на Израел.

В него се желае също да се разгласи обществено, че президентът Джо Байдън, държавният секретар Антъни Блинкен и министърът на защитата Лойд Остин са длъжни " да подхващат всички ограничения по силите им, с цел да предотвратят осъществяването на геноцидни дейности от страна на Израел против палестинския народ в Газа ".

CCR настояват, че трансграничната офанзива на Хамас от 7-ми октомври не оправдава мащаба на израелското нахлуване против Газа.

Искът съответствува с настоящото следствие на Международния углавен съд против Израел и Хамас за хипотетични военни закононарушения.

Правните учени обаче слагат под въпрос лекотата на доказване на геноцид и дали президентът може да бъде заставен да признае дейностите на Израел за такива, осведоми The Guardian.

Искът слага в центъра на вниманието сложността на интернационалните правни отговорности, като напомня случаи от предишното, като да вземем за пример отводът на президента Бил Клинтън да дефинира като геноцид систематичното ликвидиране на 800 000 тутси в Руанда през 1994 година Съдебният иск на CCR цели търсене на отговорност и интервенция в това, което съгласно тях е разгръщаща се филантропична рецесия.

В отговор на възходящите интернационалните апели за преустановяване на огъня, в това число от страна на френския президент Макрон, израелският държавен глава Исаак Херцог съобщи правото на страната си да се пази след нападенията от 7 октомври. Макар да признава гибелта на цивилни в Газа, той хвърля виновността за нещастията върху Хамас.

Настоящата обстановка в най-голямата болница в Газа, Ал-Шифа, акцентира незабавната нужда от преустановяване на военните дейности, с цел да се подсигурява сигурността и благосъстоянието на цивилното население, попаднало под пресечен огън. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР