Нюфаундленд е порода кучета, която произлиза от остров Нюфаундленд. Зараждането

...
Нюфаундленд е порода кучета, която произлиза от остров Нюфаундленд. Зараждането
Коментари Харесай

Отглеждане на Нюфаундленд вкъщи

Нюфаундленд е порода кучета, която произлиза от остров Нюфаундленд. Зараждането на породата не е изцяло ясно на кинолозите, само че все пак съществуват няколко съществени догатки по тематиката.

Съществуват отзиви, че породата се е появила след кръстоска на изчезналия към този момент черен вълк с мастиф. Според други пък става въпрос за кръстоска сред пастирски кучета, мастифи и ловен кучета. Каквато и да е истината, едно е несъмнено - нюфаундленд е чудесно работно куче и правилен домакински любим.

През годините тези очарователни колоси са били употребявани за изтегляне на риболовен мрежи и лодки. Били са участници и във френските спешни морски избавителни служби.

Тези, които не са осведомени с качествата на песа, в началото биват привлечени от неговия външен тип. Ръстът на кучето доближава до 70-73 сантиметра, а тежестта му нерядко надвишава 68 кг.

Тялото на нюфаундленд е мощно и добре развито. Покрито е от гъста, водоустойчива гъста четина, имаща приблизително дълъг косъм. Космената завивка е черна или тъмнокафява. Допуска се бронзово и шоколадово обагряне.

Нюфаундлендът е мъдро и доброжелателно куче, което се поддава на дресиране и доста елементарно се привързва към своя собственик. Песът е подобаващ за стопанисване и от хора, които нямат доста опит в развъждането на кучета, само че като всяко животно през първите месеци се нуждае от внимание, обич и известна доза суровост.

Отглеждане на нюфаундленд в къща

Препоръчително е солидни кучета като това да се отглеждат в къща. Превръщането им в пазачи е нещо изцяло обикновено. Въпреки че те не са от най-агресивните представители на животинския свят, при престой на двора са подготвени да се вживеят в ролята на същински жандарм и да сплашат със мощния си лай всеки чужд посетител.

 Куче Нюфаундленд

Кучетата не трябва да бъдат връзвани или държани в клетка, защото имат доста огромна потребност от пространство. Имайте поради, че те обожават водата, тъй че в случай че разполагате с басейн в двора си, за тях ще е същинско наслаждение да цамбуркат в него при всеки комфортен случай.

Друго, с което би трябвало да се съобразите, когато развъждането този голям другар на открито, е неговата нетърпимост към летните жеги. Така ще се наложи да му извършите кучешка къщурка, която да е ситуирана на сянка. Задължително е през лятото до него постоянно да има и купичка със студена вода, тъй че да може да се разхлажда.

Отглеждане на нюфаундленд в апартамент

Нюфаундлендът несъмнено не е от кучетата, които биха се чувствали щастливи в апартамент. Когато е малко, четириногото е много палаво и игриво, и шансът да счупи някоя движимост или да нагризе мебелите е значителен.

Когато порасне пък, кучето се нуждае от доста пространство и настаняването му в едностаен или двустаен апартамент може да му навреди. Въпреки това мнозина се нагърбват с развъждането на кучето в градска среда.

За да може животното да изхаби своята голяма сила, то би трябвало да се разхожда дълготрайно време най-малко три пъти дневно и да се оставя да тича на независимост.

Не бива да се не помни, че то обожава водата, тъй че в случай че можете да му осигурите достъп до воден басейн, би се чувствало повече от щастливо.

Въпреки че напълно не е придирчив, нюфаундленд несъмнено не е куче за всеки собственик. Както към този момент споменахме, този голям пухчо има много мощен лай и несъмнено няма да остане неусетен от съседите ви.

Освен това той е от кучетата, които се скубят много, тъй че породата несъмнено не е подобаваща за лица с алергия към кучешки косми.

Нюфаундленд и други домашни любимци

Нюфаундленд е измежду кучетата, които понасят позитивно съжителството с други животни като кучета и котки. Все отново не можем да не отбележим, че мъжките екземпляри от време на време не са напълно другарски настроени към други самци. Като цяло обаче са надалеч по-дружелюбни от породи като пинчер и померан.

 Малък Нюфаундленд

Отношението на кучето към по-малките животинки (зайчета и морски свинчета) не всеки път е еднообразно. Те доста постоянно не ги виждат въобще и надлежно не се държат нападателно към тях. Друг път пък могат да ги одобряват за плячка и да ги подгонят. Така че бъдете нащрек.

Нюфаундленд и деца

Представителите на тази порода са отзивчиви, благи и доброжелателни кучета, които обожават игрите. Ето за какво те бързо привикват с наличието на дете и са подготвени да се включат във всяко негово начинание.

Освен че са извънредно другарски настроени към децата, тези кучета са и доста виновни. От тях би излязла чудесна бавачка.

Голяма част от породите се отнасят с съмнение към непознати малчугани. Подобно на голдън ретривър обаче нюфаундлендът доста бързо се сприятелява и с лекост може да поддържа връзка даже с дечица, които вижда за пръв път.

Ако желаете да си вземете нюфаундлендче, разгледайте тези разгласи за нюфаундленд.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР