Ню Йорк работи, за да изсъхне след тежки наводнения: „Отвън беше като езеро“

...
Ню Йорк започна да изсъхва в събота, след като беше
Коментари Харесай

Ню Йорк започна да изсъхва в събота, след като беше напоен от един от най-влажните си дни от десетилетия, след като движението по магистрали, метро и летища, които бяха временно затворени от силните валежи в петък.

Рекордни валежи — повече от 8,65 инча (21,97 сантиметра) — паднаха на международното летище Джон Ф. Кенеди, надминавайки рекорда за всеки септемврийски ден, поставен по време на урагана Дона през 1960 г., каза Националната метеорологична служба.

Части от Бруклин видяха повече от 7,25 инча (18,41 сантиметра), като поне едно място регистрира 2,5 инча (6 сантиметра) за един час, превръщайки някои улици в коляно -дълбоки канали и блокирани шофьори на магистрали.

Ураганът Айда изсипа рекордно силен дъжд на североизток и уби най-малко 13 души в Ню Йорк, предимно в наводнени апартаменти в мазета. Въпреки че няма съобщения за смъртни случаи или тежки наранявания, петъчната буря събуди плашещи спомени.

Ида уби трима от съседите на Джой Уонг, включително малко дете. И в петък водата започна да се плиска по входната врата на нейната сграда в Уудсайд, Куинс.

„Бях толкова притеснена“, каза тя, обяснявайки, че е станало твърде опасно да си тръгна. „Отвън беше като езеро, като океан.“

След минути водата изпълни мазето на сградата почти до тавана. След смъртта на семейството през 2021 г. мазето е превърнато в стая за отдих. Сега е унищожен.

Градските власти получиха доклади за шест наводнени сутеренни апартамента в петък, но всички обитатели се измъкнаха безопасно.

Хочул и кметът Ерик Адамс обявиха извънредно положение и призоваха хората да останете на място, ако е възможно.

На практика всяка линия на метрото беше поне частично спряна, пренасочена или работеща със закъснения. Железопътната услуга Metro-North от Манхатън беше спряна през по-голямата част от деня, но започна да се възобновява до вечерта. Железопътният път на Лонг Айлънд беше блокиран, 44 от 3500-те автобуса в града бяха блокирани и автобусната услуга беше прекъсната в целия град, казаха служители на обществения транспорт.

Някои прекъсвания на услугата продължиха и в събота.

Трафикът удари застой по-рано през деня на участък от FDR Drive, основна артерия по протежение на източната част на Манхатън. С вода над автомобилните гуми някои шофьори изоставиха превозните си средства.

На улица в квартал Южен Уилямсбърг в Бруклин работници бяха до колене във вода, докато се опитваха да отпушат дъждовна канализация, докато картон и други отпадъци плуваха покрай тях. Някои хора подредиха каси с мляко и дървени дъски, за да пресекат наводнените тротоари.

Полетите до LaGuardia бяха спрени за кратко сутринта и след това отложени поради вода в зоната за зареждане. Наводненията също наложиха затварянето на един от трите терминала на летището за няколко часа. Терминал А възобнови нормалната работа около 20 часа. местно време.

Хобокен, Ню Джърси и други градове и села близо до Ню Йорк също претърпяха наводнения.

Защо толкова много дъжд?

Останките от тропическата буря Офелия над Атлантическия океан, съчетани със система от средна ширина, пристигаща от запад, по време на годината, когато условията, идващи от океана, са особено сочни за бури, метеоролог от Националната метеорологична служба каза Рос Дикман. Тази комбинирана буря се паркира над Ню Йорк за 12 часа.

Метеорологичната служба предупреди за 3 до 5 инча (7,5 до 13 сантиметра) дъжд и каза на мениджърите за спешни случаи да очакват повече от 6 инча (15 сантиметра) ) на някои места, каза Дикман.

Потопът дойде по-малко от три месеца, след като буря причини смъртоносни наводнения в долината Хъдсън в Ню Йорк и заля столицата на Върмонт Монпелие.

Со затоплянето на планетата се образуват бури в по-гореща атмосфера, която може да задържи повече влага, правейки екстремните валежи по-чести, според атмосферните учени.

В случая на бурята от петък, температурите на близкия океан бяха под нормалните и температурите на въздуха не бяха твърде горещи. Все пак това стана третият път за две години, в който дъжд вали със скорост близо 2 инча (5 сантиметра) на час в Сентръл парк, което е необичайно, каза климатологът от Колумбийския университет Адам Собел.

Паркът записа 5,8 инча (14,73 сантиметра) дъжд до петък вечерта.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР