Ню Йорк. Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на

...
Ню Йорк. Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на
Коментари Харесай

Помощник държавният секретар на САЩ Елизабет Милард към министър Захариева: Поставихте Западните Балкани в международния дневен ред

Ню Йорк. Заместник министър-председателят по правосъдната промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна с и.д. асистент държавен секретар на Съединените американски щати Елизабет Милард и с първите дипломати на Армения и Ливан - Едвард Налбандян и Джебран Басил. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.
Разговорите се организираха в Ню Йорк по време на 72-ата сесия на Общото заседание на Организацията на Обединените народи.
" Поставихте Западните Балкани в интернационалния дневен ред. Нашето обръщение също е, че този район не трябва да бъде пропуснат, а водачите на страните в него би трябвало да бъдат насърчени да се захванат с тежките промени като битката с корупцията - обърна се към своята гостенка и.д. асистент държавен секретар на Съединени американски щати Елизабет Милард. - Европейската вероятност ще въодушеви тези страни да извършат нужните промени. "
Министър Захариева показа пред американския топ посланик външнополитическите цели на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, най-важният от които е да бъде дадена европейска вероятност на страните от Западните Балкани. " Ние имаме вяра, че България няма по какъв начин да е постоянна и богата страна, в случай че нейните съседи не са постоянни и богати ", посочи българският първи посланик. Захариева изрази задоволеност, че българският глас е чут и че Балканите станаха един от петте целта на европейската дипломатическа работа, както и че заеха значимо място в речта за положението на Съюза на ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.
Захариева описа на пом. секретар Милард за обиколката си в страните от Западните Балкани и за напъните на страната ни да бъде усъвършенствана свързаността в района, което ще се отрази на капиталовата среда, ще усили пътуванията и близостта сред другите нации.
Захариева и Милард разискаха стъпките, които подхваща България за енергийна диверсификация, антикорупционното законодателство и защитата от страна на България на външната граница на Европейския съюз. По време на срещата бяха разисквани редица въпроси от интернационалния дневен ред, измежду които и позициите на двете страни по всички настоящи световни въпроси.
" Оценяваме значимата роля на вашето Председателство ", акцентира Милард.
И.д. асистент държавен секретар на Съединени американски щати благодари за помощта, която България оказва на антитерористичната коалиция в Афганистан и показа прелестните си усещания от град София. Тя е посетила българската столица като част от делегацията, съпътстваща държавния секретар Кери през 2015 година.
С министъра на външните работи на Република Армения Едвард Налбандян българският вицепремиер посочи капацитета пред търговията и туризма, който двете другарски страни би трябвало да развиват, както и дългогодишните културни и исторически връзки сред българския и арменския народ. През 2016 година стокообменът сред двете страни е възлизал на 20 млн. $. От тях българският експорт е 19,7 млн. $ – най-вече лекарства, козметика, мебели, опаковки. Наблюдава се засилен интерес на арменски младежи към образованието в български университети, а българските жители от арменски генезис - същинският мост сред двете страни, са близо 11 000.
Захариева акцентира пред Налбандян, че Източното партньорство е измежду целите на Българското председателство. Тя посочи безапелационната позиция на страната ни, че замразените спорове в района би трябвало да се вземат решение наложително по кротичък и дипломатически път.
Противодействието на тероризма, прекъсването на насилието в Близкия изток, обстановката в Сирия и бежанската рецесия бяха главните тематики на диалог сред вицепремиера Екатерина Захариева и Джебран Басил, министъра на външните работи и на имигрантите на Ливанската република.
Захариева посочи позитивния образец на Ливан, където разнообразни етноси и религии живеят в мир. " Християните имат водеща роля в страната ни и постоянно, когато тяхната роля е била подценявана, това е водело до дестабилизация ", сподели министър Басил. Захариева приветства напъните на ливанското държавно управление за справяне с бежанската обстановка в страната, както и стратегическият избор за доближаване с Европейския съюз.
През 2016 година стокообменът сред България и Ливан бележи растеж от близо 44% спрямо 2015 година (от 118 млн. на 185 млн. щатски долара). България и Ливан се радват на обичайно другарски връзки към този момент повече от половин век. През годините на ливанската революция посолството на България в Бейрут бе едно от дребното представителства, което не бе замразило активността си.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР