Ню Йорк вече е в обсега на севернокорейските ракети -

...
Ню Йорк вече е в обсега на севернокорейските ракети -
Коментари Харесай

Севернокорейските ракети будят в Ню Йорк спомени за студената война

Ню Йорк към този момент е в обсега на севернокорейските ракети - тази опасност се коства нереална на младите, само че у по-възрастните разсънва загатна за студената война и противоатомните убежища, които могат да бъдат видени и през днешния ден.

Хипотезата за нахлуване против американския мегаполис не е измежду тематиките за диалог в съботния следобяд, само че доста хора си спомнят историята. Младите не свързват новината с нещо съответно, което може да промени живота им.

" Имаме в Южна Корея база с противоракетна защита, така че не се безпокоя кой знае какъв брой ", споделя Питър Чан, роден в Тайван и бранш в Съединени американски щати. " Според мен те блъфират ", прибавя той.

" Не имам вяра опасността да е действителна " макар севернокорейските проби от петък, прибавя Роса - 26-годишна нюйоркчанка, която не си споделя фамилното име.

" Не ме тормози дали на следващия ден Северна Корея ще ни нападне ", твърди нейният другар Алън, също на 26, който също се показва единствено с малко име.

По-възрастните, които помнят студената война, постоянно одобряват нещата по-сериозно. " Те се разрастваха и разрастваха. Всички си мълчаха и ето, най-после реализираха каквото желаеха ", споделя във връзка севернокорейските нуклеарни оръжия Стив Коваленко, 71-годишен механик, ненапълно суеверен. " Хората се тревожат, само че никой не прави нищо ", въздъхва той.

Севернокорейският водач Ким Чен Ун съгласно Стив е мотив за паника, само че съвсем толкоз го плаши и президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп, непредсказуем и нападателен. Последните часове връщат десетилетия обратно различен гражданин на Ню Йорк, 62-годишният Дейвид Артър. Той си спомня по какъв начин единайсетгодишен е взел участие в извършения по гражданска отбрана в учебно заведение. " Всички приказваха за това " - за руската нуклеарна опасност, споделя Артър. За нея напомнял и звукът на сирените, тествани всеки вторник заран.

Обществена пералня

Именно тогава губернаторът на щата Ню Йорк Нелсън Рокфелер оповестил за приоритет противоатомните убежища. През 1963 година постройките, избрани от армията като убежища, били общо 17 448. Ясно личали отдалеко по жълто-черните табели със знака за радиоактивност. Тези знаци още стоят на десетки постройки, чиито жители, запитани от Агенция Франс Прес, не знаят какво значат.

Убежището в блока на Дейвид Артър е превърнато в социална пералня. Сутеренното помещение с доста прозорци към улицата напълно не е изолирано и не би осигурило кой знае каква отбрана при нахлуване.

" Тази стратегия е спряна от десетилетия, значи мястото не е несъмнено ", удостоверява Джефри Слиджълмилк, зам.-директор на Националния център за предотвратяване от бедствия към Колумбийския университет.

Вече години наред Ню Йорк избира да влага в други дейности при незабавни обстановки. На 25 април локалните управляващи проведоха под егидата на Федералната организация за изключителните обстановки (ФЕМА) огромно обучение с кодовото име Gotham Shield ( " Щитът на Готам ", както назовават от време на време Ню Йорк); на локален футболен стадион бе ситуирана и полева болница.

Подобни учения обаче се развиват по сюжет за портативна нуклеарна бомба или елементарна бомба с добавено радиоактивно вещество, която се задейства на място и евентуално е с лимитирана мощ. Обаче " съгласно мен никой град или район (на САЩ) не е квалифициран напълно " за офанзива от въздуха с по-мощна бомба или ракета, изяснява Слиджълмилк.

От първостепенно значение е разяснителната активност, твърди той. " Как да приказваш за опасност от нуклеарна война, без да помислят, че или криеш нещо, или излишно плашиш хората - пита се той. Едва започваме да обсъждаме въпроса в страната. "

" Тези неща би трябвало всеки ден да са в новините ", декларира Дейвид Артър, който споделя за себе си, че е " ужасно угрижен ". А в " Кориа таун " - корейския квартал на Манхатън, две млади корейки, преселнички в Щатите, се тревожат доста повече за фамилиите си, останали в Южна Корея, в сравнение с за американците.

Не желаеме отново война. Не желая страната ни да стане пленник на геополитически маневри, споделя едната и не желае да се показа. " Но Съединени американски щати надали доста ги е грижа ", прибавя тя./ БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР