Ню Йорк Таймс“ обяви, че вече няма да публикува ежедневни

...
Ню Йорк Таймс“ обяви, че вече няма да публикува ежедневни
Коментари Харесай

New York Times си наложи автоцензура - спира с политическите шаржове

„ Ню Йорк Таймс “ разгласи, че към този момент няма да разгласява ежедневни политически шаржове в интернационалното си издание. Решението на вестника идва седмици откакто той се извини за публикуването на подигравка с израелския министър председател Бенямин Нетаняху, сметната за антисемитска, съобщи БГНЕС.

Карикатурата, оповестена през април, изобразява Нетаняху като куче-водач, носещо каишка със звездата на Давид и водещ кьорав Доналд Тръмп, който носи кипа или еврейска шапчица. Това провокира протест в еврейската общественост, като посланикът на Израел в Организация на обединените нации оприличи рисунката на наличието на нацисткия таблоид „ Дер Щармер “.

Редакторът Джеймс Бенет сподели, че вестникът възнамерява за една година да престане да разгласява политически шаржове в интернационалната версия на „ Таймс “ в сходство с американското издание. Решението ще влезе в действие на 1 юли, заяви Бенет в изказване в понеделник, осведоми Агенция Франс Прес.

Патрик Чапат, един от водещите карикатуристи на вестника, разгласи, че решението е директно обвързвано с карикатурата на Нетаняху. Той осъди слагането ѝ в центъра на разногласието и съобщи, че е смутен от попадането на медиите под политически напън и рецензии от „ моралистични тълпи ” в обществените медии.

„ През последните години някои от най-хубавите карикатуристи изгубиха позициите си, тъй като техните издатели откриха работата им за прекомерно сериозна към Тръмп. Може би би трябвало да стартираме да се тревожим ”, написа Чапат в персоналния си уеб страница.

Бенет сподели, че вестникът се надява да продължи да работи с Чапат и по други планове.

Издателят на „ Ню Йорк Таймс “ А. Г. Сълзбъргър разгласи през май, че редакторът, който е разгласил карикатурата, ще бъде глобен. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР