Ню Йорк Таймс е третият по популярност всекидневник в САЩ,

...
Ню Йорк Таймс е третият по популярност всекидневник в САЩ,
Коментари Харесай

Започва да излиза американският ежедневник Ню Йорк Таймс

Ню Йорк Таймс е третият по известност ежедневник в Съединени американски щати, издаван в Ню Йорк и популяризиран и в доста други страни по света. Той е притежаван от „ Ню Йорк Таймс Къмпани “, която издава и други огромни вестници като „ Интернешънъл Хералд Трибюн “, „ Бостън Глоуб “ и още 40 други издания.
История
„ Ню Йорк Таймс “ е учреден на 18 септември 1851 година от Хенри Джарвис Реймънд и Джордж Джоунс. Реймънд също по този начин е един от създателите на АП през 1856 година Адолф Окс придобива Ню Йорк Таймс през 1896 година и под неговото управление вестникът придобива интернационална популярност. Той покачва тиража му и издига неговата известност. През 1897 година точно Окс слага лозунга „ За всички вести, който стават за печатане “, който се възприема от мнозина като леко заяждане с конкурентните вестници в Ню Йорк като да вземем за пример „ Ню Йорк Уърлд “ и „ Ню Йорк Джърнъл Американ “, известни с „ жълтите “ си публикации. След като централният офис на вестника се реалокира в нова постройка на 42–а улица, това пространство през 1904 година е наречено Таймс Скуеър. Девет години по-късно Ню Йорк Таймс отваря спомагателен офис на номер 229 на 43–а улица, която е централната „ квартира “ на вестника, защото офисът на 42–а улица е продаден през 1962 година
Първоначалният план е Ню Йорк Таймс да се разгласява всяка заран като се изключи неделя, само че по време на Гражданската война стартира да се издава и в неделя, което е процедура на другите огромни издания. Вестникът печели първата си премия Пулицър за репортажи и публикации, отдадени на Първата международна война през 1918 година През 1919 година прави първата си трансатлантическа доставка за Лондон.
Известната кръстословица на Ню Йорк Таймс се появява за първи път през 1942 година като прибавка. „ Ню Йорк Таймс Корп. “ купува радиостанцията за класическа музика WQXR през 1942 година Посветената на мода секция почва да се разгласява през 1946 година Ню Йорк Таймс също по този начин започва през 1946 година и интернационално издание, което обаче стопира да се издава през 1967 година, когато се причислява към притежателите на „ International Herald Tribune “ и „ Уошингтън Пост “ и дружно почват издаването на International Herald Tribune„ текст в кавички “ в Париж. Делото Ню Йорк Таймс против Съливан от 1964 година съставлява значимо събитие, обвързвано с правното определение на „ клюка “. Този случай слага стандартите за установяване на понятието „ преднамерена преднамереност “. Рубриката на Ню Йорк Таймс за колумнисти започва през 1970 година, а през 1996 година минава и в уеб пространството, като дава достъп на читателите си от целия свят до наличието си посредством уебсайта[1] си. Новият основен офис на вестника съставлява небостъргач, планиран от Ренцо Пиано, като адресът му е пресечката на 41–а улица и 8-мо авеню в Манхатън, вестникът се реалокира там през 2007 година
Ню Йорк Таймс през днешния ден
Според мнозина през днешния ден „ Ню Йорк Таймс “ е най-надеждният и почитан всекидневник в Америка. Традиционно в него се отпечатват цялостни стенограми на важи изявления и диспути, като да вземем за пример президентските диспути. Вестникът е благосъстоятелност на „ Ню Йорк Таймс Къмпани “, в която наследниците на Адолф Окс и в частност фамилията Сулцбергер, имат водеща роля.
Ню Йорк Таймс е спечелил 90 награди Пулицър, което съставлява най-престижната премия за публицистика в Съединени американски щати и която се връчва от Колумбийския университет, като Ню Йорк Таймс държи върха за най-вече награди за една година – 7 за 2002 година През 1971 година стартира развиването на случая с „ Досиетата на Пентагона “, което в своята същина съставлява издание на анонимно предадени публични документи, от които е видно, че държавното управление на Съединени американски щати съзнателно е създавало нереалистично позитивна картина на Виетнамската война. Това води до делото „ Ню Йорк Таймс против Съединени американски щати “ от 1971 година, в което Върховният съд постановява, че „ възбраната за издание “, която държавното управление желае за избрани печатни материали, опонира на Конституцията на Съединени американски щати. През 1972 година Ню Йорк Таймс разкрива „ опита Тускигий “ (), при който на чернокожи американци, страдащи от сифилис, скрито и в продължение на години е отказвано лекуване. За това действие президентът Бил Клинтън (демократ) се извинява обществено в гала, която остава вечно в съзнанието на американската общност. През 2004 година Ню Йорк Таймс печели премията „ Пулицър “ за серия от публикации на публицистите Дейвид Барстоу и Лоуел Бергман, изследващи казуса за сигурността на работното място.
Ню Йорк Таймс е основан в град Ню Йорк, щата Ню Йорк. Има 16 бюра в района на Ню Йорк, 11 бюра в Съединени американски щати и 26 бюра по света. Към 26 декември 2004 година междинния дневен тираж на Ню Йорк Таймс е 1 124 700 броя, а в неделя е 1 669 700 броя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР