Ню Йорк. Търканията между САЩ и Европейския съюз по повод

...
Ню Йорк. Търканията между САЩ и Европейския съюз по повод
Коментари Харесай

EURACTIV: САЩ са „разтревожени и дълбоко разочаровани“ от ЕС във връзка със санкциите срещу Иран

Ню Йорк. Търканията сред Съединени американски щати и Европейския съюз във връзка глобите против Иран излязоха на показ във вторник (25 септември), откакто европейците оповестиха проектите си да подхващат ограничения в отбрана на бизнес връзките си с Техеран в обход на американските наказания, написа електронното издание EURACTIV.
Както отбелязва изданието, размяната на реплики е върнала спомените от абсурда през 2003- а година за нашествието в Ирак, когато Съединени американски щати разкритикуваха европейците, които на собствен ред дадоха ясно да се разбере, че няма да се откажат от дипломатическия си метод.
Англия, Франция и Германия, дружно с Русия и Китай, направиха безуспешни старания да убедят президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп да остане в нуклеарното съглашение с Иран, напомня основаната в Брюксел медия и показва, че при започване на ноември ще влезе в действие най-тежкия санкционен пакет против Техеран, обвързван с енергетиката.
След диалозите в понеделник с външния министър на Иран Мохамед Джавад Зариф, висшият представител на Европейски Съюз по политиката на сигурност и външните работи Федерика Могерини разгласи, че европейците ще основат „ сдружение “, посредством което да минават финансовите транзакции сред европейските компании и Иран, без да минават през „ скенера “ на Вашингтон. Тя настоя, че съглашението за нуклеарната стратегия на Техеран е от световно значение и означи, че Иран извършва всички задължения, поети с контракта.
Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео, в изявление пред „ група за напън “, както я дефинира EURACTIV, в коридорите на годишното Общо заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк, съобщи,че е „ угрижен и надълбоко отчаян “ от обявлението на Съюза. „ Това е една от допустимо най-контрапродуктивните ограничения за районния и глоблания мир и сигурност “, акцентира американският посланик в тирада, прекъсвана на няколко пъти от антивоенни стачкуващи.
„ Като запазвате приходите на режима, вие циментирате позицията на Иран като най-голямата страна спонсор на тероризма “, добави държавният секретар и допусна, че „ корумпираните аятоласи “ и елитния Корпус на стражите на ислямската гражданска война (КСИР) би трябвало да „ се смеят тази заран “.

Ще платите скъпо

Джон Болтън, съветникът по национална сигурност на Белия Дом, се подигра на Европейски Съюз за неналичието на елементи към планувания механизъм.
„ Европейският съюз е мощен на думи и слаб в осъществяването им “, съобщи политикът по време на конференция. „ Нямаме никакво желание да разрешаваме на Европа, или който и да е различен, да заобикаля глобите ни “.
Той също насочи неприкрити закани към водачите на Иран: „ Ние следим и ще дойдем за вас “.
„ Ако се разправяте с нас, или нашите сътрудници, в случай че вредите на нашите жители, в случай че продължите да лъжете и заблуждавате, ще си платите скъпо “, отсече Болтън, само че в същото време отхвърли Съединени американски щати да желаят да смъкват режима.

Макрон се разгласи в отбрана на нуклеарната договорка

Враждата се придвижи и на трибуната на Общото заседание при изявленията на Тръмп и иранския президент Хасан Роухани, които имаха диаметрално противоположни послания, отбелязва EURACTIV.
Американският водач уточни, че Съединени американски щати са решени да работят, в случай че би трябвало и сами и прикани всички страни да изолират Иран – чиито врагове, Саудитска Арабия и Израел, са близки до неговата администрация, написа изданието.
Роухани, от своя страна, изрази страдание, че договорката, контрактувана при предходния американски държавен глава Барак Обама, е станала „ играчка “ във вътрешната политика на Съединени американски щати и упрекна американския президент, че желае да смъкна държавното управление му.
Тогава се включи и президентът на Франция Еманюел Макрон с апел за запазване на търговията с нефт с Иран, тъй като това би асъдействало за по-ниските цени на нефта и за постигането мир.
„ Какво ще донесе действително решение на обстановката в Иран и какво към този момент съумя да я стабилизира? Правото на мощния? Едностранният напън? Не! “ – съобщи френският водач в хода на речта си. Той бе безапелационен, че нуклеарното съглашение слага западните сили в по-силна позиция във връзка с опасенията, изразени от Вашингтон, в това число и за иранската поддръжка за групировките „ Хамас “ и „ Хизбулла “.

Хайко Маас: „ Силно единение “ с Иран против глобите на Съединени американски щати

Европейците акцентират ясните отчети на Организация на обединените нации, че Иран извършва отговорностите си по нуклеарната договорка, по отношение на които ограничи значително нуклеарната си поддръжка, в подмяна на анулация на глобите против страната.
Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас съобщи пред публицистите, че има „ мощно единение “ с Иран за минимизирането на следствията от американските наказания.
Независимо от това, отбелязва EURACTIV, знакови европейски компании, в това число френският енергиен колос TOTAL, немският автопроизводител Даймлер и други към този момент оповестиха, че изоставят вложенията си в Иран, с цел да избегнат глобите на Съединени американски щати.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР