Ню Йорк стана най-големият град в САЩ, който ще даде

...
Ню Йорк стана най-големият град в САЩ, който ще даде
Коментари Харесай

Ню Йорк разреши и на жителите си без гражданство да гласуват

Ню Йорк стана най-големият град в Съединени американски щати, който ще даде право на поданици без американско поданство право да гласоподават на локалните избори, оповестява " Ню Йорк Таймс ".

Това се случи, откакто Градският съвет на мегаполиса утвърди закон, според който от 2023 година над 800 000 поданици, разполагащи със зелена карта или позволение за работа , ще могат да упражнят правото си на глас.

Това е връх за община в Съединените щати по брой лица без поданство с право да гласоподават.
 Шансът да се завоюва зелена карта е 0,2%
Шансът да се завоюва зелена карта е 0,2%

Броят на искащите понижава

Преди това сходна мярка беше въведена, въпреки и в по-скромен мащаб, в редица градове в Мейн, Илинойс и Масачузетс. Целта е да се подсигурява, че определените управляващи отразяват по-пълно градската демография.

Нелегалните мигранти, които нямат законното право да обитават в страната, няма да могат да гласоподават на локалните избори.

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио разгласи, че няма да наложи несъгласие на решението на Градския съвет. Той обаче остава на поста единствено до края на декември, а в първия ден на новата година. Той, от своя страна, се изрече в поддръжка на правото на притежателите на зелена карта да вземат участие в локалните избори, само че изрази подозрения, че Градският съвет може да им даде такова позволение, изравнявайки правата им с тези на жителите на Съединени американски щати.
 Бившият служител на реда Ерик Адамс е новият кмет на Ню Йорк
Бившият служител на реда Ерик Адамс е новият кмет на Ню Йорк

61-годишният демократ ще застане отпред на мегаполиса през януари 2022 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР