Ню Йорк. Съединените щати и Русия имаха дипломатическа престрелка“ в

...
Ню Йорк. Съединените щати и Русия имаха дипломатическа престрелка“ в
Коментари Харесай

The New York Times: САЩ и Русия в „дипломатическа престрелка“ по повод Украйна в СС на ООН

Ню Йорк. Съединените щати и Русия имаха „ дипломатическа престрелка “ в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, като се подлагаха на критика едни други поради рецесията в Украйна. На срещата, която беше белязана от язвителни мнения и от двете страни, цареше атмосфера, напомняща епохата на Студената война, написа The New York Times .

В същото време никой не очакваше, че срещата, инициирана от Вашингтон, ще докара до някакъв дипломатически пробив: Съветът за сигурност на Организация на обединените нации е по-известен с неуспехите си в предотвратяването на въоръжени спорове, в сравнение с с триумфите. Въпреки това срещата даде късмет на двете най-големи нуклеарни сили да повлияят на международното мнение за изостряне на обстановката към Украйна, счита изданието.

Американците, подкрепени от западните си съдружници, упрекнаха Русия, че е разположила 100 000 бойци на западната граница, както и заплашва мира и дестабилизира световната сигурност. В същото време „ кремълските дипломати ” укориха Съединени американски щати, че се занимават с голословно и истерично всяване на боязън, целящо провокиране на въоръжен спор, отбелязва вестникът.

„ Ние сме изправени пред незабавна и рискова обстановка в Европа “, сподели посланикът на Съединени американски щати Линда Томас-Грийнфийлд в своето встъпително слово. „ Действията на Русия удрят в самото сърце на хартата на Организация на обединените нации.

Според Томас-Грийнфийлд Москва, натрупвайки войски покрай границите на Украйна, следва „ прочут модел на ескалиращо напрежение “. Вашингтон е зает с спокойно позволение, само че в случай че нашествието се реализира, „ никой не може да каже, че не сме го планували “, добави непрекъснатият представител.

В отговор съветският й сътрудник Василий Небензя означи, че точно американците са се държали като провокатори, „ усилвайки напрежението и предизвиквайки ескалация “. В последна сметка, съгласно него Москва няма проекти да нахлуе в Украйна.

„ Приказките за идна война са провокативни сами по себе си. Изглежда, че призовавате за това, желаете и чакате да се случи, като че ли желаете да превърнете догатките си в действителност “, сподели Небензя, визирайки Томас Грийнфийлд.

Той напомни, че Вашингтон и неговите съдружници са основали рецесията, с цел да отслабят Русия и да забият чеп сред Москва и Киев. Според дипломата точно Съединени американски щати стоят зад „ Майдана “ от 2014 година, вследствие на който на власт в Украйна пристигнаха „ националисти, радикали, русофоби и просто нацисти “.

Небензия също се опита да направи прилика с изфабрикуваните от Съединени американски щати доказателства за оръжия за всеобщо заличаване в Ирак, които оправдаха нашествието на Съединени американски щати през 2003 година „ Какво се случи с тази страна, е известно на всички “, сподели непрекъснатият представител.

Участниците в съвещанието на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации настояха за нуждата от спокойно споразумяване. Въпреки това тонът на разногласието сред представители на Москва и Вашингтон даде да се разбере, че разделянето сред двете страни по отношение на Украйна и опасността от потребление на военна мощ не отслабва.

Заседанието беше прекратено след два часа без резултат. Небензя „ напусна предизвикателно срещата “ преди тя да завърши, когато думата получи непрекъснатият представител на Украйна Сергей Кислица, обръща внимание изданието.

Впоследствие Томас-Гринфийлд сподели пред кореспонденти, че е разочарована от реакцията на Русия към срещата. „ Ние се застъпихме за провеждането на тази среща, с цел да позволим на руснаците да ни обяснят дейностите си “, сподели тя. „ Те не ни дадоха отговорите, на които всеки от нас се надяваше “.

Въпреки това администрацията на Байдън вижда срещата като значима проява, че Съединени американски щати и техните съдружници са решени да се опълчват на Москва. „ Ако Русия е откровено ангажирана с разрешаването на нашите съответстващи проблеми със сигурността посредством разговор, тогава Съединените щати, нашите съдружници и сътрудници ще продължат да работят добросъвестно “, даде обещание ръководителят на Белия дом. „ Ако вместо това Русия реши да се откаже от дипломацията и да нападна Украйна, тогава тя ще бъде подведена под отговорност и ще бъде изправена пред бързи и тежки последствия “.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР