Ню Йорк. Преобладаващото мнение, че растенията почистват въздуха в нашите

...
Ню Йорк. Преобладаващото мнение, че растенията почистват въздуха в нашите
Коментари Харесай

Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology: Стайните растения сa лоши пречистватели на въздуха, показва изследване

Ню Йорк. Преобладаващото мнение, че растенията почистват въздуха в нашите домове, се оказва неправилно - данните, на които се основават тези изводи, са получени в изолирани пространства, надалеч от действителния живот. Този извод на американски учени е довел до преразглеждане на проучванията по въпроса и провеждането на нови, чиито резултати са оповестени от научното издание Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology.
Авторите на публикацията са проучили 12 проучвания по тематиката, оповестени през последните 30 години. В резултат са стигнали до извода, че митът за пречистващата мощ на растенията се появява през 1989 година Тогава е извършен опит, чиято цел е била да се намерят способи за отбрана на живота на жителите на Международната галактическа станция. Оказало се, че растенията съвършено отстраняват радиоактивните детайли от въздуха, които могат да причинят рак.
Тези опити обаче са извършени в изолирани лаборатории, средата на които е доста друга от елементарните къщи и жилища. Следователно, съгласно учените, резултатите от тези опити не са подобаващи за „ земни " условия.
Според създателите на публикацията не растенията, а елементарната вентилация е по-подходяща за филтриране на въздуха. За да може потребният резултат на растенията да бъде сравним с този на вентилацията, би трябвало да се слагат от 100 до 10 хиляди цветя на квадратен метър в апартамент.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР