Ню Йорк потъва, а небостъргачите му го смазват. Това е

...
Ню Йорк потъва, а небостъргачите му го смазват. Това е
Коментари Харесай

Ню Йорк потъва с 1-2 мм годишно под тежестта на своите небостъргачи

Ню Йорк потъва, а небостъргачите му го смазват. Това е изводът от ново изследване, което моделира геологията под града съпоставено със сателитни данни, оповестява „ Сайънс Алерт “.

Наричано механически срутване, това последователно улягане или ненадейно поглъщане на земната повърхнина се случва, когато меките седименти се изместват или натоварванията, които се стоварват върху земята, я изтласкват надълбоко надолу. Причините са доста, само че тежестта на самите градове рядко се изследва.

Проучването откри, че Ню Йорк потъва със скорост 1-2 милиметра годишно под тежестта на високите си здания. Няколко милиметра може да не звучи доста, само че някои елементи на града се свличат доста по-бързо, което е еднакво на най-бързите следени темпове, с които тектоничните плочи се отблъскват при топенето на ледниците.

Деформацията може да докара до проблеми за ниско разположения град, в който живеят над 8 милиона души, тъй че откритията би трябвало да насърчат по-нататъшните старания за създаване на тактики за намаляване на последствията от възходящия риск от наводнения и покачването на морското ниво - въпреки че може би построяването на великански морски стени за подсилване на града не е верният отговор.

" Смисълът на публикацията е да се увеличи осведомеността, че всяка спомагателна висока постройка, издигната в крайбрежни, речни или езерни региони, може да способства за предстоящ риск от наводнения ", написа геологът Том Парсънс от Геологическата работа на Съединени американски щати и сътрудниците му от Университета на Роуд Айлънд.

Той също по този начин припомня за цялостното човешко строителство. Към 2020 година учените пресмятат, че всички неща, които хората в миналото са основали, са покрай или към този момент надвишават сухото тегло на всяко живо създание на Земята. Сградите и пътищата тежат повече от всички дървета и шубраци, взети заедно; пластмасите са два пъти повече от тежестта на животните.

В това ново проучване Парсънс и сътрудниците му пресмятат кумулативната маса на повече от 1 милион здания в Ню Йорк, която възлиза на 764 000 000 000 000 кг. След това те разделят града на мрежа от квадрати с размери 100 на 100 метра и преобразуват масата на постройките в напън надолу, като регистрират гравитационното привличане.

Техните калкулации включват единствено масата на постройките и тяхното наличие, само че не и на пътищата, тротоарите, мостовете, железопътните линии и други асфалтирани площи в Ню Йорк. Дори и с тези ограничавания, новите калкулации уточняват предходните наблюдения на слягането в града, като регистрират комплицираната геология на повърхността под Ню Йорк, която се състои от пясъчни, тинести и глинени езерни отлагания и скални разкрития.

Моделирайки държанието на тези субстрати, откривателите демонстрираха, че богатите на глина почви и изкуственото запълване са изключително податливи на слягане.

Сравнявайки тези модели със сателитни данни, измерващи височината на земната повърхнина, екипът сформира карта на оценките на слягането в целия град. Усилената урбанизация, в това число източването и изпомпването на подпочвени води, може единствено да задълбочи казуса със слягането на почвата в Ню Йорк, предизвестяват откривателите.

Ню Йорк сигурно не е единствен във връзка с свличането на земни маси. Една четвърт от столицата на Индонезия, Джакарта, може да се окаже под вода до 2050 година, като елементи от града потъват с съвсем 11 сантиметра годишно заради извличането на подземни води. Повече от 30 милиона поданици на Джакарта в този момент се сблъскват с вероятността да реалокират града или да удвоят дейностите си в региона на климата, като да вземем за пример да изберат електрически рейсове.

За съпоставяне, Ню Йорк е на трето място по изложеност на бъдещи наводнения. Голяма част от долната част на Манхатън се намира единствено на 1 и 2 метра над настоящето морско ниво. Ураганите през 2012 година (Санди) и 2021 година (Айда) също демонстрираха какъв брой бързо градът, който е най-вече павиран, може да бъде залят от вода.

„ Ню Йорк е емблематичен за разрастващите се крайбрежни градове по целия свят, за които се следи поглъщане, което значи, че съществува общо световно предизвикателство за намаляване на последствията от възходящата заплаха от заливане ", заключават откривателите.

Проучване от 2022 година на 99 крайбрежни града по света откри, че потъването в действителност може да съставлява по-голям или най-малко подценяван проблем спрямо повишението на морското ниво. В множеството изследвани градове земята се свлича по-бързо, в сравнение с се покачва равнището на морето, което значи, че жителите ще бъдат изправени пред предизвикването на наводненията по-рано, в сравнение с предвиждат климатичните модели.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР