Ню Йорк - някога порта към САЩ през остров Елис

...
Ню Йорк - някога порта към САЩ през остров Елис
Коментари Харесай

В Ню Йорк се чудят: Градът е пълен с мигранти, но защо продължават да пристигат?

Ню Йорк - в миналото врата към Съединени американски щати през остров Елис и град, основан от имигранти, е претъпкан, съобщи неговият кмет. Но мигрантите не престават да търсят по-добър живот и да идват със стотици, отбелязва в собствен коментар Агенция Франс Прес.

Десетки търсещи леговище, най-вече от Западна Африка, спят на тротоарите пред хотел в Манхатън тази седмица в очакване да бъдат признати в спонтанен мигрантски център след рисково странствуване и бягство от насилието и бедността.

Те търсят леговище в Голямата ябълка две седмици, откакто кметът Ерик Адамс съобщи, че в града няма повече място поради напора от мигранти, който напрегна до последна степен услугите.

" Няма повече място. И няма да става по-добре ", повтори в понеделник Адамс.

Коментарите му от края на юли насърчиха мигрантите да поемат към други градове и доведоха до обвинявания, че Адамс е нарушил законите на града за право на леговище, както и че е предал духа на Ню Йорк, чийто знак е Статуята на свободата, от години посрещаща идващите по море.

Абдулахи Диало е измежду чакащите пред хотел " Рузвелт " във вторник, откакто е пътувал в продължение на две седмици от родната си Мавритания – първо до Турция, по-късно до Никарагуа, а оттова през мексиканската граница в Съединени американски щати.

Пред Агенция Франс Прес 25-годишният Диало описа, че пътуването му е коствало 8000 $, а той го е подхванал в търсене на " народна власт " и " почитание ".

Други, търсещи краткотрайно леговище, са от Сенегал. Някои спят върху кашони пред витрините на магазини от пет дни.

Доброволци им носят храна и вода, а по време на топлата вълна предходната седмица се погрижиха и за охлаждането им – в климатизирани микробуси.

От април 2022 година над 93 000 мигранти, най-вече от Централна и Южна Америка, са пристигнали в Ню Йорк, който по закон би трябвало да предложи гратис жилище на всеки, който го изиска.

Напливът идва на фона на решения на ръководени от републиканци щати като Тексас да транспортират мигранти до управлявани от демократи региони в символ на митинг против миграционните политики на президента Джо Байдън.

Близо 106 000 души, в това число към 54 000, сега живеят под грижата на Ню Йорк – в убежища или хотели.

Миналия месец Адамс разгласи, че управляващите ще раздават флаери на границата с Мексико, в които се споделя, че " няма гаранция ", че чужденците ще получат заслон в Ню Йорк и че би трябвало да " обмислят " да се насочат към различен град.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР