Ню Йорк. Категорична подкрепа за членството на Албания и Република

...
Ню Йорк. Категорична подкрепа за членството на Албания и Република
Коментари Харесай

Външните министри на България, Гърция, Румъния и Хърватия: Албания и Северна Македония трябва да започнат преговори за присъединяване към ЕС

Ню Йорк. Категорична поддръжка за участието на Албания и Република Северна Македония в Европейския съюз - към това се сплотиха външните министри на България - Екатерина Захариева, на Гърция - Никос Дендиас, на Румъния - Рамона Манеску, и на Хърватия - Гордан Гърлич-Радман, които се срещнаха по традиция в границите на сесията на Общото заседание на Организация на обединените нации, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи .
Четиримата първи дипломати на балканските страни от Европейски Съюз направиха обзор на европейската интеграция на шестте им съседки, които са към момента отвън Съюза, и набелязаха сензитивните въпроси към промените във всяка една от тези страни и по какъв начин могат да бъдат подкрепени.
“Убедени сме, че ще бъдем по-сигурни, по-проспериращи и по-богати, само в случай че всички наши съседи станат членове на Европейския съюз - обърна се към сътрудниците си Екатерина Захариева. - Гърция помагаше на нашите три страни в присъединителния интервал, а в този момент е време ние да подкрепим нашите съседи от шестте страни от Западните Балкани. Благодаря на Румъния и Хърватия за продължаването на целите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. ”
“България подписа контракт за другарство с Република Северна Македония и той би трябвало да се извършва. Албания би трябвало да ползва законодателството, което одобри. България поддържа започването на договаряния за участие и с двете страни ”, съобщи Захариева.
“Поздравления за България и Румъния за сполучливите ръководи на Съвета на Европейски Съюз, желаем триумф и на Хърватия.
Гърция излиза от 10-годишна рецесия, доста гърци изгубиха своя метод на живот, страната бе насочена във вътрешността, само че в този момент още веднъж ще бъдем ангажирани с Балканите и с европейските тематики. Подкрепяме и Албания, и Република Северна Македония за участие в Европейски Съюз ”, съобщи гръцкият първи посланик Никос Дендиас.
Румънският външен министър Рамона Манеску съобщи, че България, Гърция, Румъния и Хърватия би трябвало да продължат да координират дейностите си в политиката по разширението. “Трябва да ги подкрепим нашите съседи и да продължим ангажираността, с която България водеше този развой по време на своето Председателство. Разделянето на Албания и Република Северна Македония ще е огромна неточност и мисля, че времето е пристигнало за положителен сигнал ”, добави Рамона Манеску.
“Подкрепяме и Албания, и Република Северна Македония в европейския им път. Искаме всички страни в района да живеем като положителни съседи ”, сподели хърватският външен министър Гордан Гърлич-Родман.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР