Ню Йорк. Генералният секретар на Организацията на обединените нации Антонио

...
Ню Йорк. Генералният секретар на Организацията на обединените нации Антонио
Коментари Харесай

Reuters: Гутериш призова талибаните към „сдържаност“, загрижен е за правата на жените в Афганистан

Ню Йорк. Генералният секретар на Организацията на обединените народи Антонио Гутериш прикани талибаните и всички други страни да проявят оптималната въздържаност за отбрана на живота на жителите и изрази особена угриженост за бъдещето на дамите и девойките в Афганистан, предава Reuters .

Талибанските бунтовници влязоха в Кабул, а президентът Ашраф Гани напусна Афганистан в неделя, което приближи ислямистките бойци покрай завладяването на страната две десетилетия, откакто бяха свалени при нахлуването на Съединени американски щати.

„ Продължават да се оповестяват съществени нарушавания на правата на индивида в общностите, които са най-засегнати от боевете “, съобщи представителят на Организация на обединените нации Стефан Дюжарик в изказване, добавяйки, че Гутериш „ е изключително угрижен за бъдещето на дамите и девойките, чиито мъчно извоюваните права би трябвало да бъдат предпазени “.

„ Всички злоупотреби би трябвало да спрат. Той приканва талибаните и всички други страни да подсигуряват...че правата и свободите на всички хора се зачитат и пазят “, сподели Дюжарик.

При ръководството на талибаните сред 1996 и 2001 година дамите не можеха да работят, девойките нямаха право да посещават учебно заведение, а дамите трябваше да закриват лицата си и да бъдат придружавани от родственик от мъжки пол, в случай че желаят да излязат от домовете си.

Гутериш ще осведоми Съвета за сигурност на Организация на обединените нации в понеделник за Афганистан. В изказване от 3 август, признато с консенсус, 15-те членове на Съвета „ обявиха, че не поддържат възобновяване на Ислямския емират “ (талибанско управление).

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР