Ню Делхи забрани движението на половината частни автомобили в индийската

...
Ню Делхи забрани движението на половината частни автомобили в индийската
Коментари Харесай

Индийската столица се задушава: Тадж Махал, транспорт и училища в колапс

Ню Делхи забрани придвижването на половината частни коли в индийската столица, защото 20-милионния мегаполис се изправи пред най-лошото замърсяване за три години. Нивата на смог надвишават тези на Пекин повече от три пъти, оповестява Агенция Франс Прес.

Заради бедствието управляващите разположиха микробус с пречиствател на въздуха покрай Тадж Махал - емблематичният мраморен пантеон от 17-ти век на 250 километра южно от Делхи - в опит да почисти въздуха към него.

Със замърсяването, предизвикало взрив на респираторни постъпвания в лечебните заведения и отклоняването на 37 полета в неделя, влезе в действие нов закон, който не разрешава колите по столичните пътища, според от това дали регистрационният им номер приключва на четна или нечетна цифра.

Повече от 600 полицейски екипа са ситуирани на пътни кръстовища в столицата с правото да раздават санкции от 4000 рупии (близо 60 долара) на неспазващите възбраната.

Освободени от рестриктивните мерки са седемте милиона мотоциклети и скутери в Делхи, градския превоз и коли, пренасящи единствено дами. Това провокира рецензии, че ограниченията са неефективни.-->

Строителството бе неразрешено краткотрайно в края на предходната седмица в най-замърсената столица на света, а учебните заведения са затворени до сряда, като градската администрация раздава безвъзмездни маски на децата.

" Имам главоболие всеки ден, когато се събудя. Задушавам се да вдишвам от време на време. Възпалени са ми ноздрите и очите. Сякаш изгарят ", споделя студентката Анкуша Куши.

Когато индийските столичани се разсъниха през днешния ден, равнищата на праховите частици с размери по-малко от 2,5 микрона - толкоз дребни, че навлизат надълбоко в дихателните пътища – бяха 613 микрограма на кубически метър въздух, съгласно американското посолство в Делхи.

В центъра на Делхи Държавният институт за качество на въздуха дефинира равнищата на дребните прахови частици - които могат да бъдат смъртоносни в дълготраен проект - като „ тежки “.

Мегазвездата от Боливуд Приянка Чопра разгласява селфи с маска за замърсяване в Инстаграм и съобщи, че е „ мъчно да се снима ” в Делхи.

" Не мога даже да си показва по какъв начин ще живеем тук при тези условия. Спасяваме се с пречистватели на въздух и маски. Молете се за бездомните ", разгласява тя.

14 индийски градове, в това число столицата, са измежду първите 15 най-замърсени градове в света, съгласно Световната здравна организация.

В миналогодишно изследване се споделя, че милион индийци умират прибързано всяка година.

На фона на държавните избори, които предстоят в Делхи при започване на 2020 година, рецесията се трансформира и в жертва на политически раздори, като всяка страна упреква другата.

Промяната на селскостопанските практики, модифицирането на източниците за произвеждане на електрическа енергия и ускоряването на прекосяване на природен газ от дървени въглища за отопление са основни ограничения в битката със замърсяването.

Сиддхарт Синг, специалист в региона на климата, съобщи, че рестриктивните мерки в придвижването са " неефективни ".

" Ако замърсяването на въздуха се дължеше само на автомобилния трафик, тогава това би било решение. В момента това не може да бъде решение, защото моторизираният частен превоз има доста дребен дял в целия къс ", сподели Сингх.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР