Нямо кино. В това се превръщат включванията на премиера Борисов

...
Нямо кино. В това се превръщат включванията на премиера Борисов
Коментари Харесай

Борисов ни направи зрители на своя собствен антиутопичен филм

Нямо кино. В това се трансформират включванията на премиера Борисов във Фейсбук. Министър-председателят настойчиво продължава да води политиката си и страната през обществените мрежи. Но към този момент даже голословните похвали не се чуват. Започнахме да живеем в дистопия.
Маските, обиколките и фоновия звук

Днес Борисов е на посещаване в компресорна станция " Расово ". От обясненията обаче не се чу съвсем нищо, с изключение на боботенето през защитните маски и вятъра, който удря в микрофоните на Севда ТВ.

Какво разбрахме? Борисов загатна нещо за диверсификация на газа. Съдейки по предходни негови изявления, тук най-вероятно още веднъж обрисува светлото бъдеще за България. Чуха се частично думите “бизнес”, “потребител”, “пазар”, значи… нещо такова ще да е.

“С реализирането на плана " Балкански поток " ще имаме освен диверсификация, само че и ще дадем опция на българския бизнес и консуматори на най-ниска цена да им се доставя газ. Дължината на газопровода у нас е 474 км.”, написа малко по-късно в профила на Борисов. Разкодирането на известието е било вярно значи.



Пиарът на премиера обаче несъмнено трансформира играта - фрагменти с дрон, видео на фона на асансьорна музика, субтитри… Показват ни инфраструктурните чудеса на България. Глас няма. Изобщо кино продукция на високо равнище. Някакъв разцвет на кинематографията.

Годината е 1927. Тогава на бял свят излиза “Метрополис” на Фриц Ланг. Филмът се смята за първият пълнометражен научнофантастичен филм в историята на киното. За времето си е най-скъпата кинопродукция. " Метрополис " се възприема като антиутопия. Спокойно обаче могат да бъдат направени препратки сред сюжетът и действителността, в която живеем.

Действието на кино лентата се преглежда 2026 година – далечно бъдеще за тогавашните показа. Филмът демонстрира " богатите " - каймакът на обществото, силата, която движи Метрополис и техният първокласен метод на живот и бедните - тези, които стоят подземен и с непосилен труд вършат всичко допустимо машините да не стопират. Силно е заложена концепцията за разделянето в обществото.

Неформално съставлява сериозна критическа отпратка към набиращия инерция по това време комунизъм. Филмът е общопризнат с огромни несъгласия. Смята се даже, че е бил нацистка агитация. Предизвиква възхитата на Йозеф Гьобелс, министър на пропагандата и просвещението на Нацистка Германия.

Работа, работа, работа…

Да се върнем обаче към действителността. Нашата, в България. Да се върнем към един от последните лайтмотиви на премиера Борисов, който съобщи - всеки да се връща на работа, откакто оздравее, тъй като “Работата носи свобода”.

Работата носила свобода… Така твърдяли и нацистите и гордо закачили тия същите думи на входовете на концлагерите в страната.

Но Борисов очевидно не знае това. Вероятно не знае и какво е “Метрополис”, не знае кой е Фриц Ланг. Но ни прави фенове в сюжет от глух филм, в който ни демонстрира заводи, служащи и антиутопията, в която заживяхме. Приятно гледане.

Джесика Вълчева

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР