Нямате нужда от статистика, за да разберете, че мъжете са

...
Нямате нужда от статистика, за да разберете, че мъжете са
Коментари Харесай

Мъже, задължително отидете на тези 9 прегледа

Нямате потребност от статистика, с цел да разберете, че мъжете са по-склонни да заобикалят лекаря, в сравнение с дамите.

Жените отиват доста по-често на прегледи, скрининг и превантивни здравни съвещания.

Важно е обаче и мъжете да отделят време, с цел да се преглеждат.

А ето и прегледите, на които те би трябвало наложително да отидат:

1. Проверка на кръвната захар

„ Ежегодните инспекции за равнищата на глюкоза са наложителни за мъжете, с цел да понижат вероятността от съществени сърдечни болести “, споделя Лесли Шлахтер, шеф на програмата за мъжко здраве „ Mount Sinai”.

Диабетът - хронично заболяване, характеризиращо се с висока кръвна захар, доста усилва риска от сърдечни болести и други затруднения като увреждане на бъбреците и еректилна дисфункция заради увреждане на нервите. Годишното проучване на кръвната захар служи като най-хубавият способ за диагностициране на диабета, преди болестта да напредне.

2. Диагностика на кожата

Мъжете с фамилна анамнеза за рак на кожата или които са имали обилни слънчеви изгаряния, когато са били по-млади, са изложени на висок риск от рак на кожата. Шлахтер споделя, че ракът на кожата може да засегне мъже на всяка възраст.

„ Много е значимо да се вършат годишни прегледи на кожата от кожен лекар. Вкъщи мъжете би трябвало да наблюдават деликатно бенките и рождените си белези, защото леки промени могат да значат, че има проблем “, сподели тя. "Използването на слънцезащитен крем е от огромно значение. "

3. Изследване на простата

Един на всеки седем мъже развива рак на простатата. Освен рак на кожата, това е най-честата форма на рак при мъжете в Съединени американски щати. Простатно-специфичен антиген дружно с ректалния цифров обзор са най-хубавият метод за разкриване на рак на простатата.

„ Всички мъже от 50 до 70 години би трябвало да се ревизират годишно “, сподели тя. „ Ако мъж има фамилна анамнеза за рак на простатата или незнайна анамнеза, проучването би трябвало да стартира на 40-годишна възраст. “

4. Колоноскопия

Колоноскопията е наложителна за хората на възраст над 50 години, защото тогава рискът от рак на дебелото черво се усилва. Други рискови фактори включват възпалително заболяване на червата или диета с високо наличие на скотски мазнини.

„ Ако мъжът няма фамилна анамнеза за рак на дебелото черво, скринингова колоноскопия би трябвало да се направи на 50-годишна възраст. Следващите колоноскопии би трябвало да се вършат на всеки три до 10 години - въз основа на резултатите от всяка колоноскопия “, споделя Шлахтер.

5. Проверка на кръвното налягане и холестерола

Високото кръвно налягане е причина номер едно за инсулт при мъжете и е доста съществено, в случай че не се лекува. Високият холестерол може също да докара до съществени сърдечно-съдови проблеми като инфаркт или инсулт. „ Правете си главните кръвни проучвания “, споделя Шлахтер.

Мъжете на 20 и повече години би трябвало да ревизират холестерола си на всеки три до пет години, а след 50-годишна възраст – всяка година.

6. Ехокардиограма

Много смъртоносни сърдечни рискови фактори се улавят с елементарни проучвания на холестерола и мониторинг на кръвното налягане, както и следене на тежестта.

Но в случай че има фамилна анамнеза за сърдечно заболяване или в случай че имате нараснал холестерол или високо кръвно налягане, ехокардиограмата може да подсигурява, че няма доста увреждане на сърцето, споделя Шлахтер.

7. Изследване на чернодробните ензими

Изследването на чернодробните ензими открива всевъзможни увреждания на черния дроб, които могат да дойдат от разнообразни източници, в това число алкохол.

„ За мъжете е значимо тези ензими да бъдат тествани, защото те могат да се завишат заради използването на медикаменти без рецепта, потреблението на алкохол, възпалителни болести, нарушавания на щитовидната жлеза, затлъстяване и други “, споделя Шлахтер.

8. Изследване на ТСХ

Вашата щитовидна жлеза оказва помощ на всяка клетка в тялото ви, като освобождава хормони, които контролират метаболизма. Всякакви промени в хормоните, които създава, могат да повлияят на живота на мъжа и да причинят наддаване на тегло, заспалост, безсилие или отмалялост. Затова е значимо мъжете да си вършат кръвни проучвания на хормона ТСХ (тироид-стимулиращ хормон), с цел да бъде тествана функционалността на щитовидната жлеза.

„ Много от признаците на хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм са признаци, които доста мъже считат за „ част от живота “ “, споделя Шлахтер. Но в случай че кръвните проучвания покажат резултати отвън нормата, те нормално могат да бъдат поправени с медикаменти.

9. Скрининг на белите дробове

Ракът на белия дроб е най-предотвратимият от всички типове рак. Деветдесет % от времето се среща при хора, които пушат. Останалите нормално са хора с генетично влечение към развиването му или хора, които са били изложени на пасивно пушене или каустични химикали.

Превенцията е основна, споделя Шлахтер: „ Ракът на белия дроб постоянно се открива инцидентно при скрининг. “

Водете по-здравословен метод на живот

Между визитите при лекаря Шлахтер споделя, че има доста разнообразни способи, по които мъжете могат да предотвратят болести.
Упражнение: Тренирайте три до четири пъти всяка седмица за 30 до 45 минути.Балансирана диета: Диетата ви би трябвало да е с ниско наличие на мазнини и да включва микс от зеленчуци, плодове, протеини, фибри, месо и комплицирани въглехидрати. Ограничете потреблението на модифицирани храни и добавените захари.Вода: Хидратирайте се, пиейки вода.Не пушете: Деветдесет % от диагнозата рак на белия дроб са при хора, които пушат. Пушенето също усилва риска на доста други типове рак и хронични болести.Ограничете пиенето: Избягвайте несъразмерната приложимост на алкохол.Сън: Трябват ви към седем часа сън на нощ.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР