Нямат блясъка на диамантите, но пък са заредени с много

...
Нямат блясъка на диамантите, но пък са заредени с много
Коментари Харесай

Зелена светлина: Бижута от въглища

Нямат блясъка на диамантите, само че пък са заредени с доста страсти. Бижутата от въглища. Изработва ги полякинята Катаржина Депа. Творец, който не стопира да търси красивото и да намира ентусиазъм даже в неприветливи пейзажи. В случая - затворени мини.

През 2011 година Катаржина отпътувала за Силезия, с цел да учи. Признава, че ситуацията във вегледобивния регион не ѝ допадала. Мирисът на въглища се усещал на всички места, а типът на миньорските жилища изобщо не можел да се вмести в визията ѝ за за пъстър свят. Въглищата се трансформирали в предизвикателство за Катаржина, с което тя сполучливо се справила. Изучавала ги дълго, проучвала състава им и тествала здравината им, до момента в който най-после не овладяла до съвършенство шлифоването на антрацитните парчета.
Катаржина Депа: За мен потреблението на въглища по един друг метод, а не като енергиен източник, разкрива напълно друга тяхна страна. Така че умерено можем да назоваваме въглищата „ красивото черно злато ".
Признава, че въглищата не пасват на темперамента ѝ - те са меки и нежни. По неотстъпчивост наподобяват талк или гипс. Но пък това е креативно тестване, с което Катаржина обича да се оправя.

Твори край Катовице - един от сивмолите на полската въгледобивна промишленост. Затворените мини там въодушевяват от ден на ден създатели.
Катаржина Депа: Да, мините са затворени, само че въпреки това тук има индустриален терен, който можем да облагородим и да го използваме за разнообразни културни планове. Ето, да вземем за пример, има доста постройки, от които миньорите към този момент не се нуждаят. Обществото тук се трансформира. Появават се нови и нови места, идват все поче създатели и хора, които желаят да развиват личен бизнес.
Преоткриване на въглищата по един друг и хубав метод. Богатство, което към момента изобилства в земните глъбини на Полша. То участва изненадващо, само че и изтънчено в бижутата, основани от Катаржина.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР