Нямаше да бъдем в енергийната криза, в която сме в

...
Нямаше да бъдем в енергийната криза, в която сме в
Коментари Харесай

Мирчев: Регулаторите в страната не са независими, каквито трябва да бъдат.

Нямаше да бъдем в енергийната рецесия, в която сме сега, в случай че не бяхме в положение прокуратурата и правосъдната система да не си правят работата в енергийния бранш. Той е овладян от олигархични мафиотски структури. Практически промяна в енергийния бранш няма. Това сподели националният представител от „ Демократична България " Ивайло Мирчев в предаването „ Деня стартира с Георги Любенов " по Българска национална телевизия.

Доказателство за това по думите му е оповестеното от КЕВР повдигане на цената на електрическата енергия с 30% в деня на образуване на кабинет. „ Години наред ние обясняваме, че регулаторите в страната не са самостоятелни, каквито би трябвало да бъдат. Те са подчинени на този, който беше на власт 12 години ", разяснява Мирчев.

Законите би трябвало да бъдат изменени по този начин, че регулаторите да са самостоятелни. „ И в никакъв случай повече да не се случва това, че 10 години да не можем да разкрием картела в горивата, тъй като съответният регулатор е зависещ на избрани стопански ползи ", разяснява той.

Няма причина и за повдигане на цената на тока с 10%, счита той. „ Още повече, че имаме запас във Фонда за сигурност на електроенергийната система. Токът за контролирания пазар идва от АЕЦ „ Козлодуй ", от ТЕЦ-овете и от ВЕЦ-овете на НЕК. Нито горивото в АЕЦ се усили, нито лигнитните въглища в Маришкия басейн, нито водата ", акцентира депутатът от Демократична България.

По думите му, в случай че прокуратурата си е правила работата, две държавни управления е трябвало да бъдат в пандиза. „ Когато се усилва цената на газа и има опция да се внесе по-евтин, само че никой не го прави, явно прокуратурата би трябвало да се намеси. „ Булгаргаз " би трябвало да пазят интереса на България, само че те не го вършат. Прави се всичко допустимо и интерконекторът с Гърция да не се реализира ", уточни още Мирчев

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР