Нямаме учителски протест, това са групи, които протестираха срещу Стратегията

...
Нямаме учителски протест, това са групи, които протестираха срещу Стратегията
Коментари Харесай

Министърът за учителския протест: Това е политическа акция

„ Нямаме училищен митинг, това са групи, които стачкуваха против Стратегията за детето - няколко учители, които в никакъв случай не са ходили на обходи. Много тъпо, че това беше подкрепено от опозицията, което прави акцията и политическа ”. Това съобщи просветителният министър Красимир Вълчев.
Първият образователен ден ще премине и под знака на митинги. Учители се заканват да се съберат пред постройката на просветното ведомство в 16:00 часа. Недоволството е подбудено от новите промени, съгласно които педагозите ще би трябвало да посещават по домовете отсъстващите възпитаници.

„ Опитваме се да водим разговор, опитваме се да бъдем рационални и уравновесени в търсенето на решения. Затова и променихме постановлението дружно със синдикатите. По отношение на първичното записване на учебно заведение има 200 000 обхода, вършат го и във връзка с ежедневната посещаемост”, съобщи още Вълчев пред Нова телевизия.

Повод за недоволството е разпоредба, която планува визити по домовете на отсъстващите възпитаници.

Част от педагозите считат, че смяната ще ги трансформира от учители в служители на реда.

Синдикатът на българските учители, обаче изрично се разграничи от организирането на митинг.

Според готвените промени детските градини и учебните заведения в страната би трябвало да образуват непрекъснати екипи, които да наблюдават дали учениците отсъстват без уважителни аргументи. Една от дилемите на екипите включва посещаване на адреса на отсъстващото дете.

Учителите възразяват против измененията и те са разказани в мнение срещу измененията, подкрепено от над 6000 души в онлайн петиция.

От просветителното министерство изясняват потребността от сходни екипи с ниската междинна посещаемост в доста учебни заведения у нас - тук-там тя достигала под 50%.

Според министерството на образованието задачата на измененията е децата, напуснали учебно заведение, да влизат в класните стаи всекидневно.

Против митинга се оповестиха всички синдикати в образованието. В публично писмо до медиите се показва, че акцията е " провокация с неразбираеми цели ". И допълват, че някой популяризира " измислени внушения за нарушени училищен права ".

Протестиращите учители се събират в 16 часа пред министерството на образованието, като в символ на алегоричен митинг ще дадат на служителите в министерството бутилирана вода. Акцията е под надпис „ с цел да знаят служителите в МОН, че в случай че вършат неподходящи промени, ще пият студена вода”.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР