Нямаме право на отстъпление, от утре започваме да действаме по

...
Нямаме право на отстъпление, от утре започваме да действаме по
Коментари Харесай

МВР: Нито крачка отстъпление - пълен контрол в районите с чума по животните

Нямаме право на оттегляне, от на следващия ден започваме да действаме по проекта на БАБХ. Единствената ни цел е да запазим здравето на хората, обяви вътрешният министър Валентин Радев след следващото съвещание на оперативния щаб за съгласуване на обстановката и ограничение на болесттите по животните.
 Радев: Проблемът с чумата е сериозен, не се изчерпва единствено с обезщетенията  Първи оставки поради рецесията с чумата по животните, Борисов уволни 4-ма
Целта на оперативната среща бе да се набележат бързи оперативни дейности. Вчера и през днешния ден сутринта бяхме на съвещание на председателския съвет към Народно събрание, изпълнихме всичко, което желаеха, с цел да продължим по проекта на БАБХ и да ограничим зоните със инфектираните животни, сподели Радев.

Обяснихме и подхванатите ограничения за информиране на хората. Целта е тази информация да доближи до всеки един от тях. Изработените флайери, както и информация за избраните компенсации са предадени на регионалните шефове, които имат задължението да ги доставят на кметовете. Трябва да създадем бързи стъпки, загубихме повече от 24 часа поради забележките, които имаше, доказахме с документи, че дейностите са законни, показахме и заповедите, издадени от 19 юни, според закона, добави вътрешният министър.

Контролът ще обхване входовете и изходите на трите села с открита болест, както и на стопаните, които без значение от възбраната се пробват да извеждат на паша стадата си. Продължава засилената инспекция както на моторни транспортни средства, прекарващи животни и месни артикули, по този начин и по границата.

Радев заяви, че с изключение на засиления надзор по българо-турската граница, подобен ще се реализира и по останалите гранични зони, в това число и фериботите и пристанищата:

" Поставяме фокус в това число и на железопътния надзор. Всичко това вършим с грижа за хората и с една единствена цел – да спрем болестта и да опазим здравето на всички нас. Нямаме право да вършим крачка обратно, по тази причина от на следващия ден започваме да действаме по проекта на БАБХ. Мерките ще бъдат извънредно строги. Затваряме зоните и умоляваме хората да се отдръпват от маркираните зони, както и да не подхващат пътувания към тях. "

По думите на зам.-министър Атанас Добрев в най-скоро време се чака събирането на националния съвет. Целта е да се вземат превантивни дейности по отношение на открити в Румъния случаи на болест от африканска чума по дивите свине. Усилията са ориентирани към държавната граница Силистра – Дуранкулак. Там регионът е измит, опъва се мрежа, с цел да не се позволява дивечът да пресича през румънската граница. Последното огнище е установено към Констанца.

Министерство на вътрешните работи чака и помощ от ловците, с цел да се понижи популацията на дивите свине.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР