Нямаме по-близък народ от македонците, които са наши братя и

...
Нямаме по-близък народ от македонците, които са наши братя и
Коментари Харесай

Борисов преди срещата със Заев: Само приемането на всички в ЕС и НАТО ще усмири Балканите

Нямаме по-близък народ от македонците, които са наши братя и сестри, а страната, дружно с всички други от Западните Балкани, би трябвало да стане част от НАТО, с цел да се " усмири " районът.

Това са част от изводите на премиера Бойко Борисов в изявление, обещано за македонското електронно издание МКД.

Борисов също по този начин дава рекомендации по какъв начин би трябвало да се решат противоречивите въпроси сред София и Скопие, само че и по какъв начин Македония да подходи към бъдещото си участие в Европейския съюз. Интервюто е оповестено ден преди визитата на македонския му сътрудник Зоран Заев в София.

" Дневник " предлага резюме на мненията му по няколко тематики:

Посещението на Заев

Попитан какво може да се чака от първото посещаване на Заев в София, което следва във вторник, Борисов споделя: " Имаме българска сентенция - " помогни си самичък, с цел да ти помогне и Господ ". Най-важното е да излезете от тежката политическа рецесия, която тревожеше всички. "

" Господин Заев е добре пристигнал. България има огромна потребост от непоклатимост, мир, вложения, инфраструктурни планове... Много деликатно я следим обстановката, има няколко сериозни тематики. Надявам се, че ще ги решите, а у нас имате огромен съдружник, огромен другар, само че всичко зависи от вас. "

Попитан дали ще върне визитата в Скопие, Борисов споделя, че " с цел да посетиш някого, би трябвало да някой да те предложения. " Но след това прибавя: " Между България и Македония на месец-два би трябвало да има срещи на всички равнища. Това е Европейски Съюз, свърцаност. Затова го чакам с неспокойствие - едно е човек да е в съпротива, а друго - на власт. "

" Няма по-близък народ "

С всеки от водачите, с които съм работил в Македония, съм имал съгласие в избран миг, даже с Груевски " до даден стадий ", твърди Борисов и е убеден, че " също ще има със Заев ". Попитан за репликата на Заев към него, когато пострада при безредиците в Народното събрание ( " Добре съм, братко! " ), той изясни: " Аз по този начин му писах, македонския народ го считам за братя и сестри. По-близък народ нямаме. Това не е учтивост. Така ги усещам работите. "

" С Груевски не си приказвам... "

Борисов беше по-внимателен в оценката си за някогашния македонски министър председател Никола Груевски, в сравнение с среща на ГЕРБ предходната година, когато разгласи, че " и добър ден " не желае да му споделя. " Има моменти, когато съм бил може би по-емоционален и съм се възмутил от това, което се случва в Македония... Но с Груевски сме дружно в ЕНД. За доста неща обаче, които излязоха в медиите, не съм склонен. "

За пътищата сред София и Скопие

" Като кмет (на София) една от първите работи, които договорих с градоначалника на Скопие, беше табла на градския превоз в Скопие да се вършат в София, " споделя Борисов и акцентира, че във всички направления, с изключение на към Скопие, има автомагистрала. " Пръстенът се затваря и остава новото управление в Скопие да изрази предпочитание, да седнем и да създадем един план и да стартираме да работим... В това отношение Македония по-голям другар от мен няма. "

За " общата история "

" Спорът е сред историците. " Попитан за изоставената концепция за общи празнувания на някои празници, министър председателят споделя: " Толкова празници има, които можем да честваме... Никой не може да ме убеди, че Кирил и Методий не са наи основатели на писмеността. Заев ще каже друго. Но в случай че стартираме да спорим, нито аз ще отстъпя, нито той ще отстъпи, отново няма да има път сред Скопие и София и ще се пътува пет часа. А това е по-важното и по-значимото. Затова споделям, политиците би трябвало да мислят за елементарния човек, който чака от нас да се разберем и ние сме готови да се разберем... Затова академиите би трябвало да беседват да измислят, да ни освобозят телен да създадем това, което народът желае. Ако има автомагистрала до Скопие, в събота и неделя българите ще вървят до Охрид. Ще е елементарно. "

Договорът за добросъседство

" Имам принцип историята да им я оставим на историците, те да спорят, те да потвърждават кое е първо и кое е второ. За нас е значимо сред София и Скопие и Благоевград да създадем инфраструктурни планове, да имаме автомагистрала, жп линия и тази инфраструктура да пресича Балканите във всички направления, " изяснява Борисов, само че отхвърля да разяснява контракта за добросъседство преди визитата на Заев. Попитан за какво е необходим договорът, той споделя, че България и Македония са не близки, а " най-близки ", " само че би трябвало да се контролират някои процеси, които са останали противоречиви. "

Страстите в Македония и ролята на Европейски Съюз

" На всички (политически водачи в Македония) им споделих, че с безпокойствие следим какво се случваи политиците да вземат работата в свои ръце и работата да се реши по либерален метод, както е в целия Европейския съюз, " изяснява министър председателят за безредиците, които избухнаха в македонския парламент в края на април при избора на етническия албанец Талат Джафери за ръководител.

Според него решението е в присъдиняването на всички страни от района към евроатлантическите структури. " Винаги в България сме казвали, че включването в Европейски Съюз на задачите Балкани, на всички балкански страни, и в НАТО, е нещо, което ще усмири района, " споделя още Борисов.

За еврофондовете

Борисов предложи на Македония по какъв начин би трябвало да възприема участието си в Европейски Съюз. " Последното, за което би трябвало да мислите, е финансовата помощ. Това е синдромът на Балканите, дайте ни пари. Парите ще дойдат, когато политическият хайлайф е на равнище, с цел да може да ги харчи за положителното на народа. И ние в България едно време си мислехме, че от едната страна ще тече мед, а от другата - масло. Но влизането в Европейски Съюз значи доста повече организация, работа и отговорнот. Защото демокрацията е отговорност, освен привилегия. "

" Балканите бяха забравени. Ние, които сме в Европейски Съюз, ползвахме предприсъединителни фондове, а в този момент и еврофондове. Вижте метрото в София, да вземем за пример, каква облага, близо 3 милиарда (евро). Скопие по какъв начин ще си ги разреши тези пари, в случай че не е Европейски Съюз? "

България, Европейски Съюз и Западните Балкави

" Ние би трябвало да им помогнем да схванат, че Балканите не са единствено изток, запад, север, юг, а едно цяло. Ето това можем да си го сложим за цел - да разясним и да кажем, че даже и в най-малката точка да има проблем, това е буре с барут и в случай че едно място се възпламени, всичко ще гори. " Коментарът на Борисов следва неговия въпрос към журналистката: " Кой го наложи този термин? " Отговорът е: " Ами Брюксел, не ние. "

Той увери, че разширението на Европейски Съюз към Западните Балкани ще е приоритет за България, " само че изискването е политическите елити и претендентите да изпълнят критериите. И колкото по-малко се меси човек и дава препоръки, толкоз по-добре. Те знаят какво би трябвало да вършат. "

" От вас зависи " участието на Македония в НАТО, сподели още Борисов. Страната " не е рискова и в случай че желае, доста елементарно може да ѝ се помогне. "

Русия на Балканите

Борисов се ограничи до мнения само за България, която той дефинира като " признателна " и помнеща помощта на Русия по време на войната с Османската империя. " Но в този момент България е в НАТО и Европейски Съюз и се опитваме да имаме естествени прагматични връзки с Русия и мислим, че са много положителни. " Той не разяснява изявленията, съгласно които Москва през последните години е работила интензивно, с цел да дестабилизира Македония.

" Ние сме били в руския блок, в този момент сме в НАТО и Европейски Съюз. Но всичко хубаво, което ѝ се случи на България, е в Европейски Съюз. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР