Нямаме път назад, каза министърът на околната среда, след като

...
Нямаме път назад, каза министърът на околната среда, след като
Коментари Харесай

Ще загубим ли милиони заради въглищните мощности? Ще предоговаряме Плана за възстановяване

Нямаме път обратно, сподели министърът на околната среда, откакто бе запитана не си ли вкарваме автогол със запазването на губещите централи

Планът за възобновяване и резистентност би трябвало да се предоговори. Вярвам, че ще успеем по този начин да го преговорим, че България да покаже задоволително упоритост за пътя си към декарбонизация пред Европейска комисия. Това сподели в " Денят стартира " по Българска национална телевизия служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова.

Според нея обаче ограниченията би трябвало да бъдат препоръчани не от Министерство на околната среда и водите, а от Министерството на енергетиката, защото става дума за промени в тази сфера. 

Не би трябвало да се пристъпва към внезапно затваряне на работещи мощности, а съответните им други възможности би трябвало да бъдат препоръчани последователно, добави тя.

" От компетентността на Министерство на околната среда и водите най-важното е по-скоро предоговаряне на така наречен междинни цели. Ключовото предизвикателство е, че с прилагащото решение в действителност страната ни е поела ангажимент за поетапно понижаване година по отношение на година на издадените количества парникови газове ", посочи министър Карамфилова.

Тя разясни, че България е приела изискване да понижи нездравословните излъчвания най-малко с 55% към 2030 година по отношение на 2007-ма, когато става част от Европейския съюз.

„ Ангажиментът, който е стихотворец в проекта за възобновяване и резистентност, е спомагателен и непринуден. Така или другояче би трябвало да вървим към декарбонизация. Европейската зелена договорка е дала пътя, по който би трябвало да вървим. Безспорно България е измежду най-енергийно интензивните и натоварени браншове с въглищните мощности “, съобщи екоминистърът.

„ Ясно е, че би трябвало да вървим по този път, само че сега, с течението и форсмажорните условия, не смятам, че сме готови с опция, а би трябвало да подсигуряваме енергийната и националната сигурност “, добави тя.

Вероятно е да има закъснение на заплащанията по Плана за възобновяване, само че положителната вест е, че въпреки всичко първият транш е пристигнал, разяснява Росица Карамфилова.

" Така или другояче по останалите промени се работи, останалите вложения са в ход. Ако някой смята, че ще е елементарно, не, ще бъде извънредно мъчно, само че ние нямаме път обратно. Трябва да продължим, с цел да достигнем до крайната цел ", добави тя. 

След като водещата я пита дали не си вкарваме автогол, тъй като доста средства може да бъдат изгубени по проекта, само че ще си запазим централите, които ще работят на загуба, министърът посочи, че няма път обратно.

„ Този диалог трябваше да бъде воден преди повече от година. В момента се съобразяваме с новите условия. Планът е реалност и е доста мъчно неговото предоговаряне. Преди по-малко от година сме посочили, че ще вървим по веднъж, а в този момент започваме да криволичим по него. Изглеждаме неустойчиво. Трябва да отчетем и рисковете, пред които сме изправени “, добави тя. 

„ Нямаме път обратно. Трябва да продължим, с цел да стигнем до крайната цел и да защитим нашата сигурност “, съобщи Карамфилова. 

Тя разкри, че за България има 16 наказателни процедури в региона на околната среда, четири от тях към този момент са затворени. 

„ Все още не плащаме за нарушавания. Най-тежките са свързани с атмосферния въздух. През септември участвахме по наказателната процедура за качеството му. Очакваме решението на съда всеки миг, защото още през 2021 година сме наказани на процедура да плащаме глоба по 3000 евро дневно до премахване на несъответствието от 2017 година и малко над 28 000 евро дневно от същата година “, посочи екоминистърът. 

„ Генералният юрист, който дава без значение мнение, излезе със свое умозаключение, че не би трябвало да се постанова финансова глоба на страната, с цел да може тези средства да се употребяват за възстановяване на качеството на атмосферния въздух. Очакваме правосъдното решение и се надяваме парите да бъдат в действителност употребявани за тази цел “, добави тя.

В края на изявлението министър Росица Карамфилова бе запитана за изкопът в Несебър и за това дали останаха дюни, които да пазим. „ Този случай е ужасяващ! Засегната е предпазена зона, само че няма разораване на самата дюна. Предприети са административно-наказателни процедури “, сподели още тя. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР