Нямаме общо с парите за “Хемус, само някой кошаревски свидетел

...
Нямаме общо с парите за “Хемус, само някой кошаревски свидетел
Коментари Харесай

Бойко Борисов: Направихме много, но допуснахме и грешки

Нямаме общо с парите за “Хемус ”, единствено някой кошаревски очевидец могат да извадят.  На фона на Рашков прокуратурата е единствен страж на демокрацията. Нека ме арестува, тогава ще ме канонизират. Сегашните ръководещи позволяват същите неточности. Това съобщи някогашният министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов в изявление за.

- Г-н Борисов, давате първото си изявление от най-малко 1 година насам. Сърдит ли сте на медиите?

- Не, дал съм несъмнено над 100 000 изявленията през годините. Но би трябвало да приказваш, когато има какво да кажеш. Или когато обществото има потребност да чуе обещано мнение.

- Защо тази година на два пъти ГЕРБ загуби избори?

- Имаше три избора. Първите ги спечелихме, вторите бяхме наедно, а третите загубихме с под 3%, и то при напълно машинен избор и тотална принуда от Министерство на вътрешните работи върху партията. Но даже и това няма значение. Обществото имаше потребност от смяна, от нови лица. Считаше, че има по-добри хора, които по-добре да се оправят от нас, и това е натурален развой. Но с този напън върху ГЕРБ, прибавен върху друга партия, тя щеше да изчезне.

- Какви щяха да са резултатите, в случай че не бяха акциите на Министерство на вътрешните работи и машинният избор?

- С няколко % от горната страна, както ни даваха всички социологически организации. И тук има обикновен въпрос за какво те познаваха резултата на Румен Радев и Анастас Герджиков, а не познаваха на ГЕРБ и останалите партии. Защото нещо е направено с машините. Но това са дреболии на фона на същинското чувство в хората. Те желаеха да видят дали има някой по-добър от Борисов, от неговите министри, от неговото ръководство.

- В четворната коалиция има ли по-добър от Борисов?

- Мога да кажа, че служебните държавни управления бяха доста пъти по-слаби. Сега новото, в което действително единствено няколко министри са нови, би трябвало да мине време, с цел да забележим какъв брой са по-добри. И дали са по-добри. Но да вземем цената на тока. Ние, когато подадохме оставка февруари 2013 година, беше поради 12% нарастване на тока. Сега той скочи в пъти и няма никакви обезщетения и ограничения, в този момент ще ги вършат. При нас цената беше 80 лева, а през вчерашния ден мина 1060 лева И всички дребни и междинни бизнеси изпитват голямо усложнение. Минаха месеци, а те желаят 100 дни. Да де, само че министърът на енергетиката бе месеци наред заместник-министър. Какви 100 дни на него да му се дадат? След 100 дни токът може да стане 2000 лева Сега енергийният министър като пита за какво не внасяме повече азерски газ, той 8 месеца за какво не внесе. Те се държат, като че ли до четвъртък е управлявал ГЕРБ. Не, от 8 месеца ръководи Румен Радев. Ние махнахме и медиаторите в доставките на природен газ.

- Вие сте забавили интерконектора с Гърция.

- Е, по какъв начин ще го забавим, като ние го строихме и трябваше на 31 декември да стартира да работи. Две гръцки компании строят, на тях няма какво да им кажем. Договорите не се извършват и би трябвало да има наказания. Защо единият поток стана, а другите се бавят? Може да има и субективни неточности, само че влязохме с 20% в терминала в Александруполис, финансирахме градежа на газопровода на българска територия. И на 31 декември щяхме да го пуснем да работи. А за 8 месеца какво построиха те? Хайде да отидем и да забележим какъв брой е издигнато за предходната една година на гръцката връзка и какъв брой - за тия 8 месеца.

- На срещата на Кириакос Мицотакис с Кирил Петков не бяха упоменати неустойки за забавянето. Вие бихте ли ги поискали от Гърция, в случай че управлявахте?

- Това са си търговски контракти. Когато не бяхме платили двата съветски реактора, арбитражният съд в Париж ни осъди да ги платим.

 - А ГЕРБ за какво безусловно нелогично за дясна партия предложи мораториума върху цените на ток, парно и вода?

- Опозицията постоянно пробва да предлага повече. Заради това е мъчно да управляваш, тъй като трябват непопулярни решения. В Холандия и Германия да не би да им е елементарно да поставят локдаун? Но има сложни решения, които би трябвало да вземешза положителното на хората. Заради това са те избрали да управляваш. Ние, когато давахме по 50 лева на пенсионерите, по-късно предложихме 100. Движение за права и свободи постави 20 от горната страна, все едно Данък добавена стойност сложиха, станаха 120 лева Ако има обикновено болшинство, ще каже - не, остава по 50 лева, тъй като толкоз има. Само че те желаят хем да са ръководещи, хем сложните решения да се вземат от опозицията.

Предложихме им модел, по който през днешния ден цените на тока да се върнат на старите равнища. Не го направиха напук. Мораториум на мен са ми предложили 2 пъти, когато се е вдигала цената на тока. Но не сме го приемали. И през днешния ден им споделям, приемете модел, по който да не се подвигат цените, ние ще предложим да падне мораториумът. Но те, с цел да наподобяват готини, и хайде ще подкрепим мораториума. С кой ум?! Това отсрочва до 1 април казуса, само че на 1 април страната би трябвало да заплати на ЕРП-тата, тъй като има контракти. В правова страна най-важното е да се извършват договорите.

- Ако вие бяхте сега министър-председател, по какъв начин щяхте да удържите цените на тока?

- Токът нямаше да се вдигне толкоз доста. Можеше да нарастне със стотинки. Държавата трябваше да компенсира в точния момент, както става в целия свят.

- А бихте ли дали финансов тласък за имунизираните, както разгласи министър председателят Петков?

- С темповете, с които вървяхме до август, 70% щяха да са имунизирани. Кацаров нанесе големи провали върху душeвността и здравето на хората. Представете си да управлявахме и да сме месеци наред първи по смъртност в света и да не постановяваме никакви ограничения, какво щеше да се случи?! А в този момент няма ограничения, хората не съблюдават нищо. И по какъв начин ще ги съблюдават, като Кацаров вкара зелен документ от през днешния ден за на следващия ден в нарушаване на всички правила, даже и на медицинските.

Биеш си първа доза и ти дават документ. Но ти не си предпазен от нищо. И хората започнаха да си мислят, че това е игра.

Сега са се засилили да имунизират и деца, само че аз съм изрично срещу. Поне още няколко месеца трябваше да минат, до момента в който всички клинични проби не покажат, че това е 100% безвредно за децата. Хайде, за нас, от 60 години нагоре, не наложителна, насилствена да я създадат! Дето се вика остава ни малко живот. Но на децата РНК ваксини? Кръстя се да е безвредно. Поне още 2-3 месеца да минат и да сме сигурни.

И последното, което взриви хората и мен в това число. Ние ходихме обществено да се имунизираме и внезапно в Народното събрание няма да има зелен документ. Чакай бе, там да не са богоизбрани! За народа има, а за тях да няма. А всевъзможни граници минаха пък със заповедта, че ще изискват документ, с цел да угодят на Брюксел, само че ще влезе в действие я януари, я февруари, я март. Популистки ходове, които не ми харесват.

- Как по този начин стана, че когато бяхте министър-председател, вярвахте на ЕМА за имунизациите, а сега за детските - не?

 - Аз им имам вяра, само че споделям да се изтестват качествено. И след 2-3 месеца не е късно да се имунизират децата. Въпросът е да сме сигурни.

- ГЕРБ предложи зелен документ за Народното събрание и беше отхвърлено, в този момент май предлагането на Демократична България ще бъде признато...

- Хубаво. И ние сме го правили и това е естествена парламентарна процедура. И ние предложихме закон за Данък добавена стойност, тъй като на 31 декември до 24 часа ще плащаш 9% Данък добавена стойност за заведението, в което празнуваш, а по-късно ще би трябвало да е 20%. И предложихме понижената ставка да продължи за още една година. Не го одобриха, внесоха си други оферти. Нищо, значимото е да го одобряват най-после.

- Нямате ли персонална виновност, че ГЕРБ е в цялостна изолираност от другите партии и тяхното държание е отговор на това, че вие с години неглижирахте Народното събрание?

- Не е правилно! Просто имахме болшинства, те стояха зад своите решения и в Народното събрание си ги изпълнявахме.

Когато си бил толкоз пъти победител, обикновено е всички останали партии да са против най-силния. Подобно отношение в този момент има и към “Възраждане ”, и към Движение за права и свободи. Това е ръководеща коалиция, тя не може да е съгласна с нас. Като отидете на стадиона, кого най-вече мразеха левскарите? Стоичков, тъй като е най-хубавият и им вкарва голове. Или от другата страна Сираков. Какво стана с тези, които най-вече ни мразеха - отровното трио? Минеков прави какви ли не обезверени ходове индивида да го оставят министър. Идва тука, на куриер се прави и нищо, отпътуваха. Омразата няма да докара никого до триумф. Господ е споделил: Обичай врага си! Омразата те изгаря от вътрешната страна.

Заради това аз им се веселя, че има към този момент с кого да се борим същински с политики. Ние нямахме съпротива. Виждате, че тези, които ми бяха съпротива на мен какви са им резултатите. “Да, България ” има 6%.

Въпреки че непропорционално получи 4 комисии в Народното събрание, 4 министри ли са. Това не е естествено! Ние сме с 24%, те имат 6. Има Такъв Народ имат 10%, с 15% по-малко от нас, а се държат като ръководещи. Българска социалистическа партия се срина до 10%. Лидерите на две от партиите са в оставка поради неприятно показване на изборите и са вицепремиери, министри, сменят хора, полицейски шефове.

Но демокрацията го разрешава. Щом демокрацията го разрешава, аз съм за.

Те изгубиха от ГЕРБ. Ето и Политическа партия по какъв начин стана - от две партии събраха и с голяма медийна поддръжка. Техният напредък е под 3% по-голям от нашето показване. Ние, когато излязохме на сцената 2009 година, имахме 117 депутати. С голямо почитание се отнасям към младостта, към тях. Дай боже, да са сполучливи, това е добре. Нямаме опция с изключение на тях и с тях ще се състезаваме, и това е добре за обществото. ГЕРБ би трябвало доста да се трансформира, да се подмени поколението. Ние нямаме интерес те да се провалят. Точно противоположното.

- Защо вашето държавно управление наложи ветото на Македония?

- Не, нашето държавно управление направи контракта за добросъседство, което беше голяма крачка напред. На нашето европредседателство в НДК направихме срещите сред Ципрас и Заев, Макрон и останалите.

Тук се роди Преспанското съглашение като опция след нашия контракт. И ние просто им казахме на нашите съседи, че има 2-3 тематики - малцинствата, да си трансформират конституцията, да се обясни историята. Решете ги и тогава вървете напред. Ние по никакъв метод не сме ги спирали, само че по какъв начин да им кажем заповядайте в Европейски Съюз и да го напълним с проблеми, по които не се разбираме. Затова сме ги забавили. Ето, в този момент сме подготвени, да създадат те отстъпки, нашето държавно управление да направи отстъпки, да влязат в Народното събрание и ще ги подкрепим.

- Планът, препоръчан от Петков за Македония, ще проработи ли?

- Аз единствено мога да му пожелая триумф. И в случай че имат потребност от поддръжка, ще им я дадем. Да създадат положителни договаряния, в случай че нещо сме сбъркали, да го създадат по-добре. Категорично за България е по-добре Северна Македония и Албания да са в Европейски Съюз.

- А добре ли е за България да се усилят контингентите на НАТО тук поради Русия?

- Тук даже няма спор. Гледах този разнобой сред премиера и военния министър, който до през вчерашния ден е бил шеф на Петков и министър председател. Това не е кой да е министър. Тежестта е друга от на другите министри, той е бил министър председател на две държавни управления.

Ние сме в НАТО и според проектите на НАТО ясно и тъкмо имаме своите задължения и би трябвало да ги изпълняваме. Какво има да се двоумят. Да, когато строихме “Балкански поток ” една от задачите беше, че когато през една територия минава южният газов кулоар, тя не е цел. Това съм го мислил геостратегически по какъв начин ще стои. Помните моето изявление, че желая в Черно море да има газопроводи, туризъм, платноходки. Но когато става въпрос за Украйна и скупчването на съветски войски, никакво съмнение не би трябвало да има. И тук разнобоят идва по какъв начин страна - членка на НАТО, - ще усилва своя боен контингент против Крим, когато висшият ѝ главнокомандващ споделя, че Крим е съветски. Оттук идва парадоксът. Ние ще готвим войска да пазиме Украйна, а в това време нашият държавен глава с юмрука напред приказва за Крим.

- Тоест, когато приказва Янев, чувате Радев?

- Да, това слушам. А тъй като Петков беше последно при Йенс Столтенберг и знае проектите и споделя, че ние иначе ще решим нещата. Никакво съмнение не би трябвало да има! Ние сме евро-атлантическа страна и би трябвало да осъществим всичко, обвързвано с НАТО. Аз съм се борил съседите да са ни другари, да имат интерес от нас. Войната в Украйна ще е пагубна за целия район - за туризма, за инфраструктурата, за икономическия напредък. Дипломатите би трябвало незабавно да се провеждат и война не би трябвало да се позволява. Ако е единствено дрънчене на оръжие и проявление на армии сходно на Карибската рецесия, задачата е да се потърсят стопански изгоди за една или друга страна. Това дипломатите би трябвало да го издействат, освен българските.

Даже българските към този момент не ги броя, тъй като това с назначенията на хора от Държавна сигурност във Външно, което направиха - да върнеш 49-и набор ченгета от най-мракобесните ръководства и Петко Сертов, който в този момент не могат да го намерят да му връчат оставката. Ние го търсихме един месец! То звучи смешно, само че дано хората да видят разликата, тъй като не я знаят.

Няколко от министрите плюс още толкоз към тях съветници, когато управлявахме ние и ни назоваха диктатори, тези хора бяха в политическия кабинет на вътрешното министерство. Назначени от мен. Представяте ли си в този момент господин Рашков да е назначил 6-7 индивида в Министерство на вътрешните работи от ГЕРБ за съветници? Тези хора са идвали доста пъти при мен, аз съм ходил при тях в университета, в Министерство на вътрешните работи и те в този момент приказват за корупция и изчегъртване. Абе, благи мои, нали вие взимахте заплати от нас, до момента в който управлявахме.

- Да се върнем на Сертов. Нали вие го пратихте консул и го вкарахте в дипломацията.

- Винаги съм разсъждавал и във всички страни, с които съм работил - шефовете на разузнавания, на ДАНС, през които е минавала връзката на сътрудниците ни, чели са най-секретните документи - тези хора не можеш да ги оставиш на улицата. Ами незабавно ще отиде някой да му заплати и да черпи такава информация. И е обикновено страната няколко години да се погрижи за тях. Това сме създали и дано отново го създадат.

- За шефовете на ДАНС и разузнаването от вашето ръководство не се погрижиха.

- Те ги изхвърлиха като кучета, и то в случай, че тези хора бяха работили уставно. 6 съветски дипломати бяха изгонени, с помощта на тях, участваха в интернационалните следствия.

Но ясно е, че нашата доброта в този момент ни се връща със завист, не зная за какво. Спомнете си, че ние, когато Бъчварова стана вътрешен министър, с цел да не е Министерство на вътрешните работи политическа бухалка, разделихме политическото и професионалното управление. Министърът се занимава със заплатите и администрацията, а основният секретар подписва сересетата, води интервенциите. Министърът няма работа да се занимава с интервенциите. Това е и сега, не че се съблюдава.

- Но тази ДАНС, която хвалите, е проспала тегленето на милиони кеш от парите за “Хемус ”.

- Дали са ги проспали или не, ще каже следствието. Фактът, че до септември са траяли да теглят, в случай че информацията е вярна, то от юни до септември към този момент беше друга ДАНС, напълно изчегъртана.

Вярвате ли, че толкоз изчегъртаха, че няма един човек останал, на който да се обадя. До кокал изчегъртаха.

И по тази причина ми е забавно по какъв начин тези девойки и момчета, които заплати взимаха от нас, в този момент работят с толкоз завист. Още повече че по никакъв метод не ги провокирахме.

- Вие за какво изобщо платихте тези милиарди за строителство на автомагистрали предплатено, без даже и строителни разрешителни да има?

- Айде отново да погледнем рамката, за която съм виновен аз. Оттам нататък тя се извършва от министри, зам.-министри, АПИ, компаниите, които са подписали контракти. Имаме закони, по които всичко това се движи.

Пътят Ботевград-Видин е жизненоважен, само че нямаме 15 години да го строим. Отдавна периодите минаха и поради това ин хаус процедурите на Европейски Съюз позволяват да се работи по този метод, тъй като за тези обезлюдени места пътят е като пълноводна река и към него незабавно стартират да се основават предприятия.

София - Варна значима автомагистрала ли е? Имаме ли 15 години да я вършим? Виждате, че е голямо оборудване, доста напреднало в градежа. Затова сме го правили. И всеки контракт приключва, че компанията дава банкова гаранция и застрахова плана. Някой в случай че е направил безобразия, мушенгии и закононарушения, по контракт парите са предпазени. “Струма ” трябваше да е подготвена за олимпиадата в Гърция, а още не престават да се избиват на Кресна. Нали ни е хубаво " Тракия " като е изменена сред Чирпан и Стара Загора? Това сме правили.

- Опасявате ли се, че очевидецът е показал имена на политици от ГЕРБ пред Рашков и Иван Гешев?

- Не, тъй като по никакъв метод нямаме достъп до такива пари. Ако някой кошаревски очевидец желаят да измислят, може да хвърли бомба. Но на идващия ден би трябвало да кажат, че на еди-коя си дата този и този човек е направил това и това.

- Не се ли обръща против вас прокуратурата, откакто възобновиха и инспекцията за кюлчетата в нощното шкафче?

- Първо, в никакъв случай не съм имал кюлчета. Аз се веселя, че желаят да ревизират, тъй като ще отидат в банката и ще видят.

Много пъти сме се шегували с другари, че в случай че съм имал, ще си ги държа в Банкя, а не там, където стотици влизат - чистачи, градинари, кой ли не. Имам доста огромни съмнения кой го направи и аз ще го потвърдя. Изядох към този момент шамарите по тематиката, само че дано ревизират.

Никога не съм разчитал нито на прокуратурата, нито на който и да било и постоянно съм считал, че би трябвало да бъда еднообразно и равно далечен. Аз не съм склонен с решението на прокуратурата и по проблема с премиера Петков, само че щом са го решили, аз го одобрявам. Толкоз.

Никога на никого няма да се харесва един проверяващ орган. Нито ми харесва позицията, която заема Рашков като съществена бухалка на Радев, нито ми харесва, когато има целеустремено деяние към който и да било от прокуратурата. В момента смятам, че натискът върху тях е непотребен.

- А одобрявахте ли проблемите, които създаваше прокуратурата на ваши съперници и на предприемачи по време на ръководството ви?

- И прокуратурата, и Министерство на вътрешните работи би трябвало да проверяват без политически напън. И да проверяват, не да репресират Оставете ги да си работят по този начин, както би трябвало. Те са за това - да ревизират.

- Понеже споменахте, че „ Продължаваме промяната “ се радва на медийна поддръжка - не ви ли припомнят на вас през 2009 година по медийна благосклонност и обещания да преборите корупцията на предните?

- Доста направихме в тази тематика. Контрабандата от 34% падна под 3. Да, както сподели европейският основен прокурор, няма страна в Европа без корупция. Не че би трябвало да се примирим. Навсякъде битката с корупцията би трябвало да е безмилостна. Но на фона на Рашков единственият страж на демокрацията се явява прокуратурата. И дано го кажа, основният прокурор бе определен по разпоредбите на българските закони. Ето в този момент министър председателят Петков сподели, че желае да си сложат техни хора в прокуратурата. И като имаш Бойко Рашков, ДАНС, КПКОНПИ, своите хора в прокуратурата - какво става с политическия ти конкурент. Но това изявление от премиера не звучи скандално очевидно, при все това породи много реакции измежду новата демократична общественост.

- А вие нямахте свои хора в прокуратурата?

- Не сме имали в никакъв случай! Познаваме ги. Аз като основен секретар 5 години работих с прокурорите и следователите ежедневно. Оттам познавах доста хора. Това е. В случая, в случай че завладяват и това, то ще стане тирания. Тогава или тяхното мнение, или...

- Вие като партия ще подкрепите ли рационални промени в конституцията във връзка с прокуратурата? Или оставате на позицията първо да махнат Рашков и тогава ще си говорите?

- Ролята на Рашков е като на съдията в един футболен мач. Може да ти го направи по-тежък и това прави той. Това рано или късно ще се обърне против тях. Имахме подобен министър на вътрешните работи и това настрои в последна сметка доста хора против нас.

- Говорите за Цветанов?

- Ние, тъй като не мога да кажа, че Цветанов е отговорен и аз не съм знаел. Кръщаваше интервенции на имената на съдии, помните ли. Ние сме правили същото и ме е позор, като се сетя какво сме правили. Заради това в този момент е доста възстановителен интервал за партията и хората в нея, с цел да не допуснеш повече такива неточности. Примерът ви е верен. Те летят по нанадолнището с цялостна мощ, повтаряйки всички наши неточности. Само че ние го грешахме за 1 година, а те го бъркат за 1 ден.

Прокуратурата и Министерство на вътрешните работи са проверяващи органи, те не би трябвало да се трансформират в репресиращи. Ако има смяна и в случай че има разумни оферти, тъй че да няма законова опция това да се позволява, то тогава кой човек е там, няма да има никакво значение. Именно поради това в Министерство на вътрешните работи разделихме политическото от професионалното управление. А в този момент министърът в Министерство на вътрешните работи е всичко.

- Още един паралел с предишното. Движение за права и свободи пробват да повторят с Иво Прокопиев сатанизирането, което Демократична България реализира с Делян Пеевски. Вие в работата си с тези двама предприемачи виждате ли някакви неточности?

- Те не са единствено те и не знам какъв брой им е наедрял бизнесът. Разликата е, че единият постоянно е бил политическо лице. Депутат, беше издиган и за началник на ДАНС, беше определен за евродепутат и когато в Народното събрание сме водили диалози с опозицията в лицето на Движение за права и свободи да ни поддържа за F-16, за Истанбулската спогодба, и те са ни подкрепяли. Не мога да кажа неприятна дума. Иво Прокопиев, изключително 2009 година, когато ние като Политическа партия дойдохме на власт и не познавахме никого, знаехме единствено служителите на реда, и тогава те ме срещнаха с Плевнелиев, Лили Павлова, Екатерина Захариева. Хора, с които и до ден сегашен работя прелестно. И за него не мога да кажа нищо.

Въпреки че и двамата са ме атакували през медиите си в избрани моменти. Лошото е медийната война сред тях двамата. Сега най-малко Пеевски няма медии, тъй като чистотата на медиите, да не се взема страна, е най-важното за самите публицисти. Оставете шефовете на медиите, там, откакто някой дава пари, той шефът е подвластен. Да помислим за работните пчелички. Ако шефът ги натиска всеки ден да не пишат за Политическа партия, тъй като са наши хора, и чакаме слънчев парк, и ти слушаш, само че от вътрешната страна започваш да бушуваш. И поради това, като пита някой за свободата на медиите и те споделят, че няма. Ама не държавното управление ги тормози, шефовете ги тормозят. За наслада, от ден на ден стават по-обективните медии.

- А вие като министър председател нямате ли принос за съсипването на медиите дали с есемеси, дали поради принудата медиите да се поставят на страната, с цел да получават пари от еврофондовете?

- Ние, първо, не сме били непрестанно тези 12 години в ръководството. Управляваха и Българска социалистическа партия, и Движение за права и свободи и са имали задоволително време, в случай че ние сме правили нещо неверно, да се промени. Да, 2009 година бяхме толкоз мощни, че беше мъчно и да ни подлага на критика човек. Сега към този момент нещата се подреждат по верния метод и значимото е да има систематични партии. Пожелавам им триумф на Кирил Петков и Асен Василев и тяхната партия и след 10 години, като дават такова изявление, да имат толкоз неща като нас да се похвалят и за грешките си да се извиняват. И моите министри първите бяха на по 30 години.

- Дойде ли времето ГЕРБ към този момент да не е партията на Борисов, а да стане в действителност систематична партия?

- Тя постоянно си е била систематична партията. Това, че мен ме почитат, постоянно съм работил за положителното на страната, бил съм водеща фигура в Европейски Съюз, за Балканите. В ГЕРБ решенията се вземат на срещи с групата и Изпълнителната комисия, разясняват се всички тематики, всеки приказва свободно, карат се с мен.

- Изразът „ ние се събрахме и аз взех решение “ е ваш.

- Е, когато сътворих тази партия от нула, кой да каже. Това не е Българска социалистическа партия още Дядо Благоев да е завещал партията. Тази партия съм я правил аз. И тя продължава, в случай че не е ръководеща, да е най-силна съпротива. Историята това един ден ще го покаже. Нека те да завоюват 12 избора поред и ще им аплодирам.

- Вие самичък обявихте, че ГЕРБ би трябвало да се завърне към идеологията - християнство и национализъм. Как ще изчистите партията от тези, които пристигнаха при вас поради облагите на властта?

- За огромна наслада, тези хора си отпътуваха - направиха други партии, станаха министри. Ние сега сме единствено изчегъртаните. Това е доста прекрасен развой. И идват доста млади и кадърни и в този момент наемаме хора, които не ни обичат, да ги образоват.

- Обмисляте ли да отстъпите на по-млади хора?

- Има ли подобен, има ли потребност, незабавно ще го направя.

- Сега не виждате потребност?

- Аз даже и в страната не виждам по-опитен и по-знаещ и можещ от мен в тази сфера. Давам обикновен образец. Как толкоз години цената на тока беше най-евтината, а единствено за 8 месеца удари всички тавани. И в този момент тези, които се пробват да покрият некадърността си, ми приказват, че и в Европа е било по този начин. Къде в Европа? Имаш ли въглища в Маришкия басейн? Имаш. Заплатите на миньорите същите ли са? Същите са. Кое се увеличи? Нищо. Има ли свежо нуклеарно гориво? Има. С кое се увеличи цената на тока от АЕЦ? С нищо. Защо тогава още юни месец не блокираха цената на тока и вместо да натрупат облаги в централите, не ги върна назад на хората? 100 пъти сме по-кадърни от тях. Защо ме хейтеха като правех “Балкански поток ”? А в този момент всичко мълчи, тъй като цяла Европа няма газ, а в България има.

В банковия съюз и чакалнята на еврозоната бяхме преди Хърватия, а Хърватия в този момент ще влезе в зоната. А България няма да влезе. Защото те не работят за това. Транспортният министър излиза и ти споделя, че си е оставил на семейството компанията, а е началник на съперника - на пощите. Първото му решение на Министерски съвет е да си направи летището в Русе, с цел да може да си върви. Това не е ли спор на ползи? Бизнесът на господин Петков е хранителни добавки и първото решение е да си вземе БАБХ на директно послушание. Да не е при Корнелия Нинова, а да е при него. Ако го правехме ние, представяте ли си какво щеше да се случва. Днес ставам министър председател и от на следващия ден вършат летището в Божурище да мога да си вървя със аероплан до Банкя. Не се прави по този начин.

 - Защо за толкоз години на власт не успяхте да постигнете стратегическа цел - нито сме в Шенген, нито в еврозоната?

- Ние влязохме в Европейския банков съюз, направихме най-успешния Европейски съвет тук в България, дадохме тематиката Западни Балкани и разширението, която беше въобще изхвърлена от дневния ред. Това е като с мигрантите. Вие сега не виждате и не пишете какъв е напорът. Спомнете си какъв брой време ни лиши да оправим дефицитите в страната. Постигнахме доста, дай боже и другите да реализират това и да го надградят.

- 2009 година поехте най-бедната и най-корумпираната страна в Европейски Съюз, в този момент предавате на идващите най-бедната и най-корумпираната страна в Европейски Съюз.

- И идващите ще настояват същото за тези в този момент. Защото това блуждаене - Костов подредил страната, айде съборихме го, пристигна царят, гради и той някак си, айде съборихме го. После и аз. Хубави или неприятни, само че всичко беше нагоре, а единствено инфлацията нула. Айде в този момент и нас ни събориха. Съдбата на тези хора ще бъде същата. Въпросът е по кое време. Дай боже да е след време и да има прогнозируемост в България. Защото опция все още няма.

- Вие уплашихте ли се от персонална борба с Румен Радев на президентските избори?

- Да ме беше канил предходния път да забележим дали щеше да стане президент.

Можех да стана президент още когато бях основен секретар и бяха на Първанов изборите. И какво? Вози ме мерцедесът, вила “Калина ” с плувните басейни и киностудиата, първата дама обикаля. Но аз съм се родил, пребивавам си и ще си умра в Банкя. Някакви измислици за къщи в Барселона, напред-назад, всичко отпътува.

- Какво има в нощното шкафче в Банкя?

- Де да беше цялостно...

- Да ви напомня, че Радев можеше да не е президент, в случай че не го бяхте подкрепили против вашия боен министър Николай Ненчев.

- Така е трябвало да стане. Както споделят владиците, всичко е от Господ. Важното е, че Радев не разбра какво ни сподели народът на тези избори. Каза ни, че без Радев не може. Но и Борисов не го чегъртайте, ГЕРБ е постоянна, евро-атлантическа партия, ползвайте я. 3 пъти народът даваше стотици хиляди гласове за ГЕРБ по техните правила, в най-тежките условия за нас. Вчера ми дали една комисия на партия с 24%. А на Демократична България - четири комисии.

Атанас Атанасов, новото младо момче, който ми беше началник на НСС, като бях основен секретар, ще е началник на комисия. Това е несъразмерно. А народът ни сподели: вие двамата намерете метод България да работи. Те споделиха не - пердах, до момента в който дишат

И си мислят, че като ни съсипят... Или пък няма да съумеят, може ГЕРБ да се окаже доста корава партия и тогава, тъй като доста пъти съм минал, ще се обърна към тях - доста е унизително, като дойдат след това да се извиняват и да викат не бяхме прави. Пет пъти към този момент са го правили. Но те не разчетоха вярно нещата. Защото ГЕРБ и Политическа партия можеха да подсигуряват по значимите тематики изключителна непоклатимост, бюджет, защита, сигурност, конституционни промени.

- Притеснявате ли се, че Бойко Рашков някоя заран ще ви арестува в Банкя?

- Като направи това в ГЕРБ, ще ми сложат портрета на стената и ще ме канонизират. Ако това е задачата, добре пристигнал.

- Какво си пожелавате за идната година?

- Да не би трябвало да назоваваме Коледа радостни зимни празници. Заради това ГЕРБ би трябвало да се върне към здравия консерватизъм. Коледа си е Коледа, а не радостни зимни празници, както споделят в Брюксел. Цялото ми почитание, само че това е too much, както споделят в Харвард. Искам хората да знаят за какво са от ГЕРБ - поради първо, второ трето. А ние поради доста години взаимни отстъпки започнахме да губим образа на центристко-дясна партия. Колегите от Демократична България пък напълно минаха в левицата. Пожелавам на всички да са живи и здрави. Това с омикрон ще продължи дълго. Докато не спрем с поговорката, че желая плевнята на комшията да изгори, въпреки и моята цялата къща, няма да е добре за страната.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР