Нямаме нарастване на смъртността, не могат да се скрият труповете.

...
Нямаме нарастване на смъртността, не могат да се скрият труповете.
Коментари Харесай

Ген. Мутафчийски: Нямаме нарастване на смъртността, не правим експерименти с мерките

Нямаме повишаване на смъртността, не могат да се скрият труповете. Това е един от най-важните индикатори, че ние се оправяме добре на този стадий. Ние не би трябвало да си вършим опити с ограниченията. Това съобщи началникът на Националния спешен щаб генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски по време на брифинг в Министерския съвет, дружно с вицепремиера Томислав Дончев и основен комисар Николай Николов по отношение на ограниченията, които страната подхваща и поддържа в битката с COVID-19.
Целта на днешната ни среща не е да дадем ответен огън на нападките на господин президента във връзка с нашатата работа, а да дадем изясненост за снабдяването на лечебни заведения и други здрави заведения с защитни материали, лекарства и съоръжение. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев по време на брифинг в Министерския съвет, дружно с началника на Националния спешен щаб генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски и основен комисар Николай Николов.
За страдание, напоследък влизаме стабилно в режим да се употребява военна терминология за изложение на разнообразни обществени или политически процеси, което е неприятно, означи още Томислав Дончев, като по този начин загатна за думите на президента Румен Радев от по-рано.
Припомняме, че при визитата си в болница " Пирогов " Радев сподели, че хората, които вземат решения, са сити хора, само че доста българи гладуват, а гладният човек излиза на улицата. 
Ние осигуряваме храна на към 60 000 души посредством системите ни за обществен патронаж. Заедно с Българския червен кръст, сме подготвени на още 40 000 души да осигуряваме хранителни артикули. Ние сме в положение доста да увеличим обезпечаването на храна, акцентира още в отговор на Радев Дончев.
Той изясни, че в случай че има ограничавания, те не са парични. Единствените ограничавания са от неналичието на продукти на интернационалния пазар. Щом огромни страни търсят нашата помощ, това е показателно, съобщи Томислав Дончев. Тук няма новобранци. Единственият личен апел, който ще си разреша във връзка с президента, е да следва личната си рекомендация: Нека всички да се смирим и да си вършим работата.
По думите на ген. Мутафчийски акцентът през всичкото това време е бил върху лекарите, като през това време са се изграждали лаборатории със заповед на министъра. Началникът на щаба напомни ограниченията на страната за обособяването на отделения в лечебните заведения за ковид инфектирани.  
Ген. Мутафчийски разясни, че е протекъл разбор за това доколко могат да се отсрочат плановите действия в лечебните заведения. В резултат на този разбор Министерството на здравеопазването, дружно с НЗОК, са взели решение да се заплаща активността, без да е регистрирана такава, в размер на над 80%. Ген. Мутафчийски стимулира мярката с това, че лечебните заведения имат режийни разноски, които действително си стоят налице. Началникът на щаба уточни, че лицата на първа линия ще получат чистата сума от 1000 лв. в допълнение към заплатите си.
Според проф. Мутафчийски не може да се подмине мобилизацията на обществото с дарителската активност. В обществото има невиждана готовност. Обществото е мобилизирано да се оправи с тази обстановка. По думите му у нас се тестува приблизително колкото в цяла Европа - 2000-2500 теста на милион население. Ген. Мутафчийски акцентира, че обстановката в Щатите е извънредно неуправляема сега.
Непрекъснато се доставяме с проби във вероятните количества, които има. 
Темата продължава и в нашия блог.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР