Нямаме коментар. Въпросите по пощата към пресцентъра. Това беше единствената

...
Нямаме коментар. Въпросите по пощата към пресцентъра. Това беше единствената
Коментари Харесай

БНБ след източването на 3.8 млн. от банкови сметки: Нямаме коментар

" Нямаме коментар. Въпросите по пощата към пресцентъра. " Това беше единствената реакция на подуправителя на Българска народна банка Калин Христов към кореспондент на OFFNews, попитал го за изгубването на 3.8 милиона лв. от сметката на футболиста Мартин Петров в банка у нас по време на сегашен брифинг за показване на монета.

Според обява в " Труд " парите са били източвани 10 години, били са направени над 450 неоторизирани транзакции от 13 негови сметки. Подаден е сигнал в прокуратурата и тече следствие.

От банката не разясняват случая, като се базират на банковата загадка. Обажданията и SMS-ите на репортерите ни се посрещат с безмълвие.

В коментар тази заран икономистът Владимир Каролев съобщи, че такова нещо не може да се случи със съдействието на банката, както и че един чиновник (Петров е имал персонален банкер в банката) няма по какъв начин да направи това. За всяко разпореждане притежателят на сметките би трябвало да е дал пълномощие, изясни той.

Друг икономист - Георги Кадиев - също изрази подозрение, че е допустимо 10 години да се отклоняват пари от една сметка, да има над 450 неоторизирани транзакции от 13 сметки (колкото имал Петров и колкото транзакции се твърди, че са извършени) и вътрешната система на банката да не го хване.

Кадиев назовава това изказване " парадокс " и дава вероятни пояснения: или доста хора са взели пари от тази спекулация, или нещо в банката е тотално сбъркано. 

Според него е неуместно и друго изказване в обявата - че служителката, която е била персонален банкер на Петров, е била уволнена 10 месеца преди той да разбере за изгубването на парите (през август), без той да бъде известен.

" Надзорът на Българска народна банка би трябвало детайлно да прегледа всички процедури на банките за попречване на сходни случаи.
Ако на един се е случило, се е случило или ще се случи и на други.

А Народното събрание да откри метод да подсигурява всички депозити, в случай че са източени по виновност на банков чиновник ", поучава Кадиев. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР