“Нямам време, “Не сега, че бързам, Не ми стигна времето

...
“Нямам време, “Не сега, че бързам, Не ми стигна времето
Коментари Харесай

Най-голямото богатство - спестеното време

“Нямам време ”, “Не в този момент, че бързам ”, „ Не ми стигна времето ” – всеки от нас постоянно употребява тези думи. А още по-често планираме дейностите си, а се оказва, че ни е било нужно двойно повече време и все нещо остава незавършено. На студентите, които отиват на изпит, постоянно им се пада този въпрос, за който не им е останало време. Само един е, всички останали са научили. И в случай че имаше единствено още един ден... Стрелките на часовника непреклонно бързат заран, когато се подготвяме за работа. Как да създадем по този начин, че да ни стига време за всичко?

На първо място би трябвало тъкмо да определим кое е това всичко. Колкото и да ни се желае, няма по какъв начин да свършим всичката работа. Винаги ще се появяват нови отговорности, ще се натрупат прахуляк и мръсни чинии. Затова би трябвало добре да подреждаме целите си, да слагаме най-важните неща преди всичко, да планираме в детайли и най-важното – да действаме гъвкаво.

Планиране на всекидневието
Големите пътешествия стартират с една дребна стъпка. Затова и разпределението на времето би трябвало да стартира от един ден, с най-близките и значими хора и събития. Това би могло да включва отговорности за деня в офиса, извършване на покупки, домашна работа, курс по британски, занимания с децата. Ако има и други, не толкоз значими задачки, не трябва да се изпускат. Именно те са най-големите крадци на времето. Направете лист с всички тези задания. Разпределете ги в две графи –„ Задължително ” и „ Желателно ”. Разминаванията сред тях ще ви подскажат къде се губи времето ви. Например, сигурно във вашия лист със задължителности не е маркирано времето, което прекарвате във фейсбук или скайп, нито 30-минутно разкрасяване пред огледалото или пък гледането на турския сериал следобяд. Това обаче са неща, от които няма по какъв начин да се лишим. За задачата просто би трябвало да им отделим нужните минути и да ги включим в разпределението на времето. Ако ви доставя наслаждение да си говорите с някого по скайпа или да прескачате от уебсайт на уебсайт в търсене на предписания – не се лишавайте от това наслаждение. Просто си отредете някакво време за това и гледайте да го спазвате. Всяко надхвърляне на ограничаването е за сметка на времето на идната задача. Принципът е същият като на скачените съдове – препълни ли се единият, течността отива в другия. Губенето на време нормално се случва и поради не добра съгласуваност сред вас и околните ви. Например, вие си мислите, че ще имате един спокоен уикенд в къщи, а брачният партньор ви е възнамерявал майка му да пристигна на обяд в събота. Ако ви уведоми в събута заран, сигурно няма да ви стигне времето за 3 ястия и за разчистване на дома.

Умението да се разпределят часовете денем последователно прераства в умеене да се разпределя времето и за по-дълъг интервал. Принципът е същият. В графите „ Задължително ” и „ Желателно ” се вписват всички отговорности, които ви предстоят на избрани дати. За да възнамеряват добре времето си в образователния период, учителите попълнят дневници. В тях с акуратност вкарват по кое време и какви уроци ще преподават, по кое време ще изпитват и по кое време ще вършат контролни. Мениджърите на компании също вършат проектите си освен на файлове, само че и на хартия. Изключително комфортни са всевъзможни цветни моливи и писалки, както и цветните залепващи се листчета, с които се означават изключително значимите и неотложни събития.

Две в едно
Това е принцип, който може да ви спести доста време. Вместо да бъбрите с часове с другарка по телефона, по-добре отидете дружно във фитнес залата. Така по едно и също време ще си говорите и ще ваете фигури. След като се разноските с децата, на прибиране може да напазарувате. Така ще приключите доста по-бързо, вместо да се приберете и след това отново да излизате. Гъвкавата мисъл и предвидливостта са изключително значими, с цел да успявате да променяте проектите си в придвижване. Все отново и при най-прецизно плануваните неща се появяват изненади. Важно е човек да може да реагира бързо и да прекроява проектите си по този начин, че да губи колкото се може по-малко време. Ако все пак времето не ви стига, помислете дали не се натоварвате с повече задължения, в сравнение с можете да поемете.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР