Нямам точна статистика, но със сигурност при това постоянно спиране

...
Нямам точна статистика, но със сигурност при това постоянно спиране
Коментари Харесай

ВиК Перник не мисли да обезщетява за лошото качество на водата

Нямам точна статистика, само че сигурно освен това непрекъснато прекъсване на водата повредите са се нараснали фрапантно. Това съобщи Борислав Иванов, новият шеф на ВиК  Перник, след което незабавно сподели, че си приказвал през последните два дни с сътрудници, че повредите намалели.
На въпрос на Българска национална телевизия ще има ли компенсации за клиентите на ВиК Перник заради качеството на водата, отговорът беше, че нямало по какъв начин законово да се обосноват. " Не съм сигурен, не мисля, че имам законовото право да го направя. Надявам се да проявят схващане жителите ", сподели шефът на ВиК Перник. И даде съвет за 1-2 минути да се оставя водата да се изтече, когато вода има.
Според Иванов, по време на режим вода се употребява повече, тъй като хората се презапасяват. Язовир " Студена " сега има към 3,5 млн. кубика, т.е. остават към метър и половина до мъртвия размер. До 10-15 дни освен това ползване ще се стигне до него. " Това не би трябвало да тормози хората, взели сме решение по какъв начин да пречистваме водата от мъртвия размер ", посочи шефът на ВиК Перник.
Пречистването ще стане с правенето на ново оборудване, където водата да се утаява – щяло да стане за два дни.
Иначе Иванов удостовери, че " Стомана Индъстри " е плащала по 13 стотинки на кубик вода от " Студена " – тъкмо това разгласи и прокуратурата. Това обаче било " сурова вода ", а в Перник битовите клиенти заплащат по 2,405 лв. на кубик. Иванов сподели, че цената включва и филтриране. А какви са цените от новата година като цяло в България - припомнете си в този материал!
Задълженията на ВиК Перник са 13 млн. лв., като 10 млн. са несъбрани отговорности от потребителите. Иванов утвърди и концепцията за държавен холдинг във ВиК бранша.
Решението
Мисля, че това е едно работещо решение, разяснява проф. Петър Калинков, дълготраен учител в хидротехническия факултет на Университета за архитектура строителство и геодезия.
" Става въпрос за прекачване на вода от водосбора на бент. „ Белмекен “ в язовир " Бели Искър ". Там, още преди време, през 70-те години, като са правени тези водоснабдявания, е построено едно тъй наречените " спешно прекачване на води " посредством деривациите " Грънчар " и " Манастирски ". При новия контейнер " Мало Бучино “ би трябвало да бъде построена помпена станция и водата оттова и да стигне до Перник по напорен тръбопровод ”, обобщи специалистът.
Борислав Иванов уточни, че водата от " Белмекен " трябвало да се пречиства във водопреносната мрежа в София. А за градежа на водопровода от " Мало Бучино " се чака да почне до няколко дни.
Що се отнася до язовир " Студена ", Калинков сподели, че има безхаберие по всички равнища.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР