„Нямам отговор какво точно се е случило. Аз имам въпроси,

...
„Нямам отговор какво точно се е случило. Аз имам въпроси,
Коментари Харесай

Скандалът с фалшификатите в галерия "Структура" - много въпроси без отговор

„ Нямам отговор какво тъкмо се е случило. Аз имам въпроси, на които все още няма отговор. Първият от тях е какъв е произходът на тези работи, от кое място идват и то в такова количество. На този въпрос отговор до момента няма. Не е ясно и по какъв начин и за какво експерти в тази област са се пред оверили ". Това разяснява изкуствоведът доцент Ружа Маринска по отношение на бурните реакции към изложбата „ Модернизъм и авангард. Българската вероятност " в столичната изложба „ Структура ".

Галерия " Структура " разгласи, че изложбата " Модернизъм и авангард. Българската вероятност " показва съвсем 100 незнайни произведения на български създатели със забележителен принос в историята на изкуството сред двете международни войни. Те са събирани през последните пет години от колекционера Николай Неделчев. Познавачи и изкуствоведи обаче настояват, че огромна част от платната не са достоверни. Една от картините, да вземем за пример, за която се твърди, че е подписана от Сирак Скитник, се оказва илюстрация към издание на книгата " Кама Сутра " от 2012 година Притежателят на картините и екипът на галерията оповестиха, че са жертва на машинация от страна на недобросъвестни продавачи, само че и ще сезират прокуратурата.

„ Да попаднат 100 картини и те да бъдат изведени като рекламация за пренаписване на българското изобразително изкуство през първата половина на 20-ти век, е в действителност нещо, което взривява публиката ", разяснява ръководителят на Съюза на колекционерите в България проф. Валери Стефанов.

Според него неуспехите са няколко. „ Когато отиваш да купуваш произведение на изкуството, е обикновено или да притежаваш подготвеност или да се позовеш на способени хора. Вторият неуспех е, че когато подготвяш огромна галерия също би трябвало да се позовеш на специалисти. Третият неуспех е че я представяш пред аудитория, която би трябвало да е последваща по въпросите на изкуството ", разяснява още Стефанов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР