Нямам официална информация за продажбата на CEZ на индийски консорциум.

...
Нямам официална информация за продажбата на CEZ на индийски консорциум.
Коментари Харесай

Предвид значението на активите на CEZ за националната сигурност, новият купувач ще бъде детайлно проверен, според министър Петкова


Нямам публична информация за продажбата на CEZ на индийски консорциум. Това сподели пред Нова телевизия министърът на енергетиката Теменужка Петкова. В отговор на въпрос, че става въпрос за българската компания „ Фючър енерджи “, благосъстоятелност на Валентин Христов, като сдружението е снабдител на електрическа сила за България, Македония, Сърбия и Албания (за България и Македония е и Координатор на балансираща група), министър Петкова сподели, че не осведомена с тази информация.

„ Трудно ми е да кажа изрично дали това е правилно. Това е една процедура, която чешката страна организира. Това са активи, които са притежател на чешката страна и тази продажба се прави по реда и изискванията на тяхното законодателство. Така че всяка едно информация, която идва от там е с огромната степен на възможност. По всяка възможност е по този начин, само че ние публична информация нямаме “.

В коментар на въпроса във връзка с активите на сдружението и смисъла им за националната сигурност на страната, министър Петкова изясни, че, при положение на договорка, ще бъде направена инспекция на новия покупател, поради обстоятелството, че CEZ държи скъпи активи.

„ Това, че чешката страна ще избере дефинира купувачи не значи, че те ще бъдат утвърдени непременно от българските управляващи. Трябва да бъде направена инспекция от Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за финансов контрол, Комисията за енергийно и водно контролиране. Това е електроразпределителното дружество с най-вече и най-ценни активи. Така че ще бъде направена доста сериозна инспекция и, в случай че тези купувачи по някакъв метод не дават отговор на условията и стандартите в България, ние имаме право да кажем своето мнение “, добави още тя.
По-рано Times of India, базирайки се на информация в чешкия ежедневник Hospodarske Noviny заяви, че CEZ Group е покрай договорка за бизнеса си електроснабдяване и електроразпределение с компанията Фючър Енерджи на стойност 363 млн. $. Говорителят на CEZ от своя страна разяснява пред Ройтерс, че не престават диалози и с други претенденти.

По-рано за възможен покупател чешките медии, следящи от близко договорката оповестиха за още един евентуален покупател - чешката компания ЕНЕРГО-ПРО.

CEZ Group от своя страна към този момент заяви през предходната седмица за реализирано съглашение за продажбата на Топлоелектрическа централа „ Варна “ на българската компания SIGDA, в която мажоритарно присъединяване има някогашният транспортен министър в държавното управление на Орешарски, Данаил Папазов.

Министър Петкова разяснява също по този начин и смисъла на съветския газ за реализирането на плана за газов хъб „ Балкан “.

„ Този план се употребява с безрезервната поддръжка на Европейска комисия, ние получихме и финансиране, въз основата на което сега се прави социална поръчка с избор на реализатор, който да изготви предпроектното изследване за плана “, означи министър Петкова. По думите й реализацията му ще бъде доста значима и предпочитана освен за нас, а и за Европейски Съюз. На въпрос дали реализирането на газовия хъб „ Балкан “ би „ бръкнало “ в съветските ползи тя отговори: „ Русия доставя 42% от природния газ за Европа. Така че без съветския газа няма по какъв начин да бъде осъществена концепцията за газоразпределителен центъра на територията на България. Но с цел да бъде осъществен подобен хъб, би трябвало да са на разположение най-малко три разнообразни източника. И ние работим точно в тази посока “. Министър Петкова акцентира, че планът ще се осъществя напълно при спазването на европейското законодателство. По думите й диверсификацията на източниците и маршрутите на природен газ ще даде повече варианти и по-конкуренти цени за страната ни. Министър Петкова изясни също по този начин, че по време на срещата на българското държавно управление председателството на Съвета на Европейски Съюз, която се организира предходната седмица еврокомисарите Мигел Ариас Канете и Марош Шефчович са уведомили за желанията за промени в газовата инструкция. Те плануват използване на Третия либерализационен пакет и върху трети страни и ще визира както към този момент съществуващите, по този начин и новите газопроводи, изясни министър Петкова, като добави, че следва разискване на предложенията.

Има интерес от китайската държавна енергийна компания, а и от други вложители към плана за АЕЦ „ Белене “, сподели още министърът на енергетиката, като изясни, че най-хубавият метод за инспекция на интереса е приватизацията на плана.

По отношение на въглищните централи, министър Петкова изясни, че страната ни ще се бори за дерогация.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР