Нямам никакви притеснения от Доклада на ДАНС и прокуратурата за

...
Нямам никакви притеснения от Доклада на ДАНС и прокуратурата за
Коментари Харесай

Горанов нямал притеснения относно доклада на ДАНС за акцизната система

Нямам никакви терзания от Доклада на ДАНС и прокуратурата за системата за надзор на акцизните артикули нито преди, нито в този момент. Това съобщи пред публицисти министърът на финансите Владислав Горанов.

Припомняме, че Българска социалистическа партия изиска разсекретяване на отчета на ДАНС за системата БАЦИС. Според алените има съществени констатации на правоохранителните органи, че в системите на приходните организации има пропуски и позволяват изтриване на данни на акцизни артикули. От ГЕРБ пък обявиха, че изказванията на Българска социалистическа партия са " медийна димка ".

" Всички ограничения, които са установени тогава като вероятни недостатъци, тъй като в отчета на ДАНС, няма съответни данни за осъществени закононарушения или за отклонение от заплащане на налози, а разбор на системата като функционалност и евентуални опасности, които би трябвало да бъдат отстранени и от дълго време са отстранени. Много от дълго време съм чел този отчети всичко, което е трябвало да предприемем на неговата база, е подхванато доста от дълго време ", сподели Горанов, представен от БГНЕС.

„ Това е част от опита да се извърши със наличие претекстът за избор на съмнение. Относително нескопосано, съгласно мен, тъй като мога да върна обратно, когато такава системата, изобщо не съществуваше и да попитам по време на Тройната коалиция по какъв начин се е осъществявал контролът върху придвижването на акцизни артикули. В първия мандат на ГЕРБ беше основана тази изключителна комплицирана система-с 22 настрана модула “, уточни финансовият министър.

Горанов въпреки всичко разяснява, че няма съвършена система изключително в актуалното развиване на технологиите, които се трансформират непрекъснато.

„ Докладът на ДАНС е вътрешен за страната документ. Още тогава, когато го сътвориха от ДАНС, се чудих за какво са решили да бъде конфиденциален. Аз нямам никакви терзания от него нито преди, нито в този момент “, уточни отрасловият министър.

Според него това, което се икономисва услужливо от опозицията е, че точно по самодейност на Агенция „ Митници “ стартира инспекцията от страна на ДАНС. От тук няма да излезе нещо, което чакат като причини опозицията на фона на това, че по отношение на 2014 година 2017 година приключи с 6,5 милиарда лева повече доходи в бюджета, уверен е Владислав Горанов.

„ В отчета на ДАНС не се съдържат никакви данни за закононарушения и няма открити такива при инспекцията, не инцидентно прокуратурата излезе със мнение, че няма данни за закононарушение и не би трябвало да се образува досъдебно произвеждане “, уточни Горанов.

Той изясни, че с цел да се спре спекулацията ще предложи на Агенция „ Митници “ да възложат и един външен одит, да вземем за пример от Информационно обслужване.

„ Говорим за високотехнологични тематики, не приказваме за ТИР-ове или кораби, а за комплицирана като логичност система, която свързва измервателните уреди в данъчните хранилища, придвижването на акцизни артикули, която кооперира с сходна система в Национална агенция за приходите “, разясни отрасловият министър.

Горанов увери още, че не е вървяно след събитията. „ Предприели сме ограничения и неслучайно сме насочили вниманието на службите, с цел да ни оказват помощ и те с тяхната експертиза. Всичко, което сме разкрили като недостатъци, е отстранено незабавно, приказваме за 2016 година “, посочи финансовият министър.

Горанов заяви още, че в понеделник на изключително взаимно съвещание на Вътрешна и бюджетна комисия ще бъде разисквано какво е подхванато през 2016 година, какво е установено и по какъв начин действа системата.

„ Доволен съм по какъв начин действа системата, макар че битката с контрабандата и опитите за машинация, е безспирна и би трябвало да не престават всеки ден. Но, това, което вършим, е в позитивна посока и приходите в бюджета порастват. От към 27 % данъчни доходи като дял от Брутният вътрешен продукт за 2014 година, през 2017 година приключваме с 29,5%. Тези повишавания значат по-голяма събираемост “, акцентира Владислав Горанов.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР