Нямам никакви притеснения от Доклада на ДАНС и прокуратурата за

...
Нямам никакви притеснения от Доклада на ДАНС и прокуратурата за
Коментари Харесай

Министър Горанов: Нямам никакви притеснения от Доклада на ДАНС и прокуратурата за системата за контрол на акцизните стоки БАЦИС


Нямам никакви терзания от Доклада на ДАНС и прокуратурата за системата за надзор на акцизните артикули (системата БАЦИС) нито преди, нито в този момент. Това съобщи пред публицисти министърът на финансите Владислав Горанов. Всичко, което сме разкрили като недостатъци е отстранено от дълго време, изясни още той по отношение на отчета на ДАНС за БАЦИС.

Всички ограничения, които са установени тогава като вероятни недостатъци, тъй като в отчета на ДАНС, няма съответни данни за осъществени закононарушения или за отклонение от заплащане на налози, а разбор на системата като функционалност и евентуални опасности, които би трябвало да бъдат отстранени и от дълго време са отстранени. Много от дълго време съм чел този отчет и всичко, което е трябвало да предприемем на неговата база, е подхванато доста от дълго време, сподели Горанов. По думите му това е по-скоро обвързвано с идният избор на съмнение, пожелан от Българска социалистическа партия. „ Това е част от опита да се извърши със наличие претекстът за избор на съмнение. Относително нескопосано, съгласно мен, тъй като мога да върна обратно, когато такава системата, изобщо не съществуваше и да попитам по време на Тройната коалиция по какъв начин се е осъществявал контролът върху придвижването на акцизни артикули. В първия мандат на ГЕРБ беше основана тази изключителна комплицирана система с 22 настрана модула “, уточни финансовият министър, представен от БГНЕС.
Горанов, въпреки всичко разяснява, че няма съвършена система изключително в актуалното развиване на технологиите, които се трансформират непрекъснато.

„ Докладът на ДАНС е вътрешен за страната документ. Още тогава, когато го сътвориха от ДАНС, се чудих за какво са решили да бъде конфиденциален. Аз нямам никакви терзания от него нито преди, нито в този момент “, уточни отрасловият министър. Според него това, което се икономисва услужливо от опозицията е, че точно по самодейност на Агенция „ Митници “ стартира инспекцията от страна на ДАНС. От тук няма да излезе нещо, което чакат като причини опозицията на фона на това, че по отношение на 2014 година 2017 година приключи с 6,5 милиарда лева повече доходи в бюджета, уверен е Владислав Горанов.

„ В отчета на ДАНС не се съдържат никакви данни за закононарушения и няма открити такива при инспекцията, неслучайно прокуратурата излезе със мнение, че няма данни за закононарушение и не би трябвало да се образува досъдебно произвеждане “, уточни Горанов. Той изясни, че с цел да се спре спекулацията ще предложи на Агенция „ Митници “ да възложат и един външен одит, да вземем за пример от Информационно обслужване.

„ Говорим за високотехнологични тематики, не приказваме за ТИР-ове или кораби, а за комплицирана като логичност система, която свързва измервателните уреди в данъчните хранилища, придвижването на акцизни артикули, която кооперира с сходна система в Национална агенция за приходите “, разясни отрасловият министър. Горанов увери още, че не е вървяно след събитията.

„ Предприели сме ограничения и неслучайно сме насочили вниманието на службите, с цел да ни оказват помощ и те с тяхната експертиза. Всичко, което сме разкрили като недостатъци, е отстранено незабавно, приказваме за 2016 година “, посочи финансовият министър. Горанов заяви още, че в понеделник на изключително взаимно съвещание на Вътрешна и бюджетна комисия ще бъде разисквано какво е подхванато през 2016 година, какво е установено и по какъв начин действа системата. „ Доволен съм по какъв начин действа системата, макар че битката с контрабандата и опитите за машинация, е безспирна и би трябвало да не престават всеки ден. Но, това, което вършим, е в позитивна посока и приходите в бюджета порастват. От към 27 % данъчни доходи като дял от Брутният вътрешен продукт за 2014 година, през 2017 година приключваме с 29,5%. Тези повишавания значат по-голяма събираемост “, акцентира Владислав Горанов.

Припомняме, че изказвания за неработещата система БАЦИС се появиха още в предходния парламент в частност в следствието на пазара на горива.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР