Нямам никакви данни, както и моите колеги, за мотивите на

...
Нямам никакви данни, както и моите колеги, за мотивите на
Коментари Харесай

Д-р Александър Александров: икой не иска да направи нова експертиза на Дебора

Нямам никакви данни, както и моите сътрудници, за претекстовете на отвода на сътрудниците, които са били назначени да извършат спомагателната съдебномедицинска експертиза по случая с Дебора от Стара Загора. Но знаете доста добре какво е излез в медиите по повод какво се е случило на сътрудника, който е направил първичната експертиза. Той беше краткотрайно отхвърлен. И може би от боязън да не им се случи и на тях същото, сътрудниците са си създали самоотвод.

Това съобщи пред Нова телевизия шефът на Съдебна медицина в Александровска болница доцент доктор Александър Александров, разяснявайки самоотвода на специалистите, които трябваше да извършат повторна експертиза по случая с обезобразеното 18-годишно момиче.

" Лично мое мнение - аз не знам по какъв начин може да бъде краткотрайно отхвърлен един доктор. Съгласно Кодекса на труда и по-скоро член 199, работодателят може да в профил краткотрайно даден чиновник, единствено в случай че той е в положение, което не му разрешава да се прави служебните си отговорности или в случай че използва алкохол, опиати и други упойващи субстанции по време на работа.

В случая не може да кажем, че сътрудника е бил повлиян или е в положение, при което не може да си прави главните отговорности. Така че остава да е бил или уволнен по взаимно единодушие или надлежно уволнен дисциплинарно ", добави той.

На въпрос в случай че се потвърди, че експертизата, която правосъдният доктор в Стара Загора е направил, е неверна, може ли да му бъде повдигната правосъдна отговорност доцент Александров отговори: " Той е работил тогава най-вероятно в качеството си на експерт при първичния обзор на момичето, още когато е било в Бърза помощ и са му били обработени раните. Следователно, неговото умозаключение също е в действието му на специалист. Има си закони, член 291 урежда това при погрешно обещано умозаключение, може да се потърси на обязателна отговорност на всяко експерт ", уточни той.

И добави: " Нямаме безусловно никакви данни, какво тъкмо се е случило. Знаем, че сътрудника, от това, което е излязло по медиите, все още на обработването на раните е бил там и е участвал. В смисъл, открил е тези рани. Ние не знаем към кой миг той е отишъл там и по чие разпореждане. Той е описал пострадванията и въз основата на това изложение е дал своето умозаключение ".

Доцент Александров изясни и по какъв метод се написа и изготвя съдебномедицинска експертиза.

" Към момента стандарт по Съдебна медицина няма. Има одобрени вътрешни наши правила, които могат да се нарекат стандарт, при описанието на всяко едно травматично увреждение. А точно, точната негова морфология, локализация, размери. Съгласно по този начин наречената словесна снимка. И по този начин се разказва всяко увреждaне, че по-късно всеки следващ сътрудник или правист, който го прочете, да може да си го показа и даже да го нарисува. И това нещо се съблюдава от всички сътрудници и се преподава в това число и на студентите по " Медицина ", студентите по " Дентална медицина ", по време на упражненията и лекциите по " Съдебна медицина ", акцентира той.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР