Няма завишени нива на радиация у нас вследствие на взрива

...
Няма завишени нива на радиация у нас вследствие на взрива
Коментари Харесай

Радиацията у нас е нормална, няма данни за идващ от Русия радиационен облак

Няма повишени равнища на радиация у нас в резултат на гърмежа на ракетна площадка покрай съветския град Архангелск, оповестиха във вторник от Главна дирекция Пожарна сигурност и отбрана на популацията. Главен комисар Николай Николов увери, че не са получавани информации за движещ се към страната ни радиационен облак.

" Никакво повишение на нормите не е засечено на територията на нашата страна, още повече, че не сме получавали от прилежащи страни данни за увеличени равнища на радиация. Всъщност би трябвало да ви кажа, че обработката на всички тези данни се прави от нашата Агенция за нуклеарно контролиране, която взе участие в международния продан на сходен вид информация. За България не са регистрирани такива равнища. Моделите демонстрират, че подобен облак няма да мине над България ", сподели основен комисар Николай Николов.

Във Варна и по цялото Северно Черноморие няма нараснал радиационен декор, заяви в това време Александър Рупчански, експерт по премерване на радиоактивност от АЕЦ " Козлодуй ".

" Направихме замервания по Северното Черноморие и радиационният гамафон е изцяло естествен - сред 0.5 и 0.15 микросиверта на час, което е особено за естествения декор в страната ", сподели Рупчански на конференция във Варна, представен от БНР. Той посочи, че по покана на варненския кмет Иван Портних е измерил с мобилна лаборатория равнището на радиацията на две места във Варна и в градовете по Северното Черноморие.

Проучването е направено поради разпространение на клюки за нараснал радиационен декор, изясни кметът на Варна Иван Портних.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР