Няма юридически причини за задържането и екстрадирането в САЩ на

...
Няма юридически причини за задържането и екстрадирането в САЩ на
Коментари Харесай

​Няма причини за задържане и екстрадиране в САЩ на Желяз Андреев

Няма юридически аргументи за задържането и изгонването в Съединени американски щати на Желяз Андреев и още четирима българи, обвинените за нарушение на оръжейното ембарго със Сирия. Това стана ясно след среща при премиера сред основния прокор Сотир Цацаров, правосъдния министър Цецка Цачева и посланика на Съединени американски щати у нас Ерик Рубин, оповестява Българска национална телевизия.

Тридневни интензивни съвещания са провели представители на департамента по правораздаване на Съединени американски щати, правосъдното ни министерство и прокурори от двете страни във връзка настояването за задържане на българите, стана ясно след срещата при премиера. Резултатът:

Не са налице условията за използване на член 11-ти от Договора за изгонване сред България и Съединени американски щати по проблема " Желяз Андреев " и още четирима български жители. 

Според съглашението, когато са налице неотложни условия, те могат да бъдат арестувани краткотрайно до 60 дни.

Сотир Цацаров- основен прокурор: В резултат на извършените консултация американската страна ще одобри, че не се касае за наложителен случай. Казано по различен начин- няма да се пристъпва към задържането на лицата.
Не са налице и двете наложителни условия за изгонването на българските жители.

Сотир Цацаров- основен прокурор: Липсва преди всичко изискуемата по контракт и съгласно закона за екстрадиция европейска заповед за арест, двойна наказуемост и шансът настояванията за екстрадиция да бъдат почетени от българския съд, съгласно нас е най-малък.
Казусът ще бъде разискван с основния прокурор на Съединени американски щати, който идва у нас на 22-ри май за присъединяване във конгрес в границите на българското председателство, заяви Цецка Цачева.

Цецка Цачева- министър на правораздаването: Продължаваме с контактите, консултациите и разговора, тъй че да не се стигне до осъществяване на контракта. Очакваме откакто към този момент има схващане от страна на Съединени американски щати, да бъде и документално изразено нежеланието за прелиминарен арест.
На 7 април 29-годишният Желяз Андреев беше арестуван в Добрич по искане на прокуратурата в Маями. Петима от 11-те обвинени по случая са българи, които са работили в прът център на компания, записана в София, със седалище в Маями, през който са продавани елементи за самолети на сирийските авиолинии. Според Съединени американски щати комерсиалните интервенции на компанията са свързани с терористична активност.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР