Няма ясна посока и цел за справяне с домашното насилие.

...
Няма ясна посока и цел за справяне с домашното насилие.
Коментари Харесай

Няма ясна посока и цел за справяне с домашното насилие: Д-р Милков

Няма ясна посока и цел за справяне с домашното принуждение. Това сподели в ефира на „ Твоят ден” Д-р Георги Милков от съдружие „ Център за съзидателно правосъдие”. По думите му има няколко съществени казуса, върху които би трябвало да се подчертава при разискването на измененията в закона за домашното принуждение.

„ Няма ясна статистика за арзмера на обществения феномен. Не е ясно какъв брой са жертвите и насилиницте. Министерство на вътрешните работи и Министерството на труда и обществената политика признават, че не ползват правната рамка. Липсва и съгласуваност сред институциите. Няма и национална организация по темата”, изясни той.

Милков добави, че има съответни дейности, които могат да се подхващат от изпълнителната власт.

„ Премиерът би могъл незабавно да назначи координатор, който да взаимодейства с институциите. Трябва да се основат и 28 спешни центъра, във всеки регионален град по един. Важно е да се ревизират и всички 155 полицейски ръководства по какъв начин обработват постъпилите жалби”, добави той.

Средствата, които се отделят за предварителна защита на домашното принуждение са прекомерно малко, сподели още Георги Милков.

„ Помощта за предходната година е в размер на 450 хиляди лв.. Средствата се насочват главно към неправителствения бранш. Важно е жертвите на принуждение да се насочват към подобаващи стратегии за поддръжка, само че и да се работи с насилниците”, изясни той.

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР