Няма вредни емисии, става въпрос за неспазване на процедури. Предстоят

...
Няма вредни емисии, става въпрос за неспазване на процедури. Предстоят
Коментари Харесай

Нямало вредни емисии от ТЕЦ-а на Ковачки, твърди Ревизоро

Няма нездравословни излъчвания, става въпрос за неспазване на процедури . Предстоят още претърсвания и изземвания в администрацията на Топлоелектрическа централа " Бобов дол ". Това заяви пред публицисти новият министър на околната среда и водите Емил Димитров , откакто през днешния ден направи инспекция в централата и се срещна с представители на РИОСВ-Перник.

" Материалите са подписани, отпътуват за Кюстендил, ще чакаме предписание на окръжния прокурор на Кюстендил или на основния прокурор, с цел да забележим какво ще вършим по-късно ", сподели новият министър и добави, че още в понеделник документите по случая щяла да бъде на бюрото му.

Ревизоро сподели още, че няма арестувани или разпитани след направената през вчерашния ден инспекция по сигнал на Търговско дружество " Национална сигурност " и икономическата полиция при ОД на Министерство на вътрешните работи в Кюстендил, от екип от прокурори и следователи, по отношение на информация за ръководство на рискови боклуци не по открития ред и горене на същите без сложно позволение от РИОСВ-Перник. Той бил отишъл, с цел да окаже подпомагане.

" Трябва да се изземат документи, с цел да се види каква е била цялата процедура. Упрек към комина нямаме, предстоят още замервания . Няма нездравословни излъчвания, не става въпрос за отравяне на хората, става въпрос за неспазване на процедури, най-малко това демонстрират замерванията ", сподели той.

Димитров съобщи, че е посъветвал управлението на централата да спре мощността, която към момента е в процедура на позволение, до момента в който се посочи какво става. Според него централата имала позволение за употреба единствено за една от три машини и не е получила формален документ от екоинспекцията.

По-рано бе обявено, че прокуратурата е влезнала в ТЕЦ “Бобов дол ”, който се свързва с предприемача Христо Ковачки.

" Под управлението на Районна прокуратура – Дупница се води следствие за закононарушение срещу националното здраве и срещу околната среда в Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ ", оповестиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура в София. Акцията в топлоцентралата е осъществена дружно с ДАНС, а мотивът е сигнал за ръководство на рискови боклуци не по открития ред - горенето им се правило без сложно позволение  от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Перник. " На собствен ред това би могло да води до вероятно замърсяване на околната среда и да основава заплаха за здравето на хора, скотски и растителни типове ", настояват проверяващите.

Само преди дни прокуратурата заяви, че се прави инспекция и на площадка за боклук в землището на с. Обручище, общ. Гълъбово. Държавното обвиняване проверява дали фирмата " управлява отпадъци от разнородни материали, с непостоянен тип и генезис, не по открития ред и с това била основана заплаха за живота и здравето на другиго или за причиняване на немаловажни вреди на околната среда ", оповестиха тогава  от пресцентъра на прокуратурата. И този обект се свързваше, въпреки и по косвено с бзнесмена.

По-рано Емил Димитров се изрече нерешително по отношение на мораториум върху вноса на боклуци, каквато концепция бе " обнародвана " през вчерашния ден от премиера Бойко Борисов . В същото време наследникът на Нено Димов прехвъли отговорността по проблема към регионалните инспекции (РИОСВ). За него основен е контролът, който реализират те. 

Димитров е на посещаване в Перник и точно там направи изказване, ориентирано както към шефа на локалната ревизия, по този начин и към сътрудниците му от страната. " Замислям се какво обръщение да насочва към шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда. Те са независими при взимане на своите решения, законът им разрешава те да издават, те да управляват, аз съм им единствено шеф. Сериозно се възнамерявам дали да не издам инструкции до приемането на новата форма на надзор и одобряването й от премиера да се въздържат от издаването на позволения. Не споделям, че ще въведа мораториум, само че ще има рекомендации към РИОСВ-тата ", сподели Димитров. Обобщено, подтекстът на думите му е:

И да няма мораториум, Регионална инспекция за опазване на околната среда следва да не издават позволения

за импорт, те си носят отговорностите.

Изказването на Димитров пристигна на фона на повсместна активизация през вчерашния ден и през днешния ден на проверяващите органи против подозрителен внос и отнасяне на отпадъци. " 25 контейнера с противозаконен отпадък от Италия са арестувани на пристанище " Варна - Запад ", заяви варненският областен прокурор Невена Илиева. Товарът е дошъл на врата на  9 октомври 2019 година от италианския град Салерно. За адресат била посочена компания " Блацион " ООД, чийто седалище е в София. Собственици на компанията били македонският жител Блаже Игнатов, двама италианци още, а като съучастник била вписана и компания " Юпитер Секюрити ". Изпращач на товара била италианската компания " Дентиче Панталеоне ", със седалище Авелино. Фирмата адресат показала като предмет на активност събиране и търговия с битови боклуци. Предстои да се откри дали тя има позволение за осъществяване на този вид активност. Според разследващите в контейнерите е

трябвало да има единствено пластмаса и каучук, само че при първичния оглед били открити стъкло,

дърво и текстил. Илиева уточни, че инспекцията е била направена откакто митническите чиновници открили, че е изминал 90-дневния период, в който товарът е трябвало да бъде импортиран, обмитен или да се реекспортира.

В Пловдив пък ДАНС и локалната Регионална инспекция за опазване на околната среда откриха нерегламентирано помещение, в което се мелели боклуци от пластмаса – закачалки за облекла и макари. Били хванати двама служащи. Те нямали документи за идентичност, не разполагали и с данни за компания. И в Луковит се организира акция - в бивше военно отделение бяха открити тонове рискови боклуци, най-вероятно на компания за прозивдоство на хигиеничен фаянс.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР