Няма възраст за красивите умове. Той е само на 18

...
Няма възраст за красивите умове. Той е само на 18
Коментари Харесай

18-годишен младеж с изключителни научни постижения

Няма възраст за красивите мозъци. Той е единствено на 18 година, а името му към този момент е добре познато в научните и софтуерни среди. Младият български академик и бизнесмен - Звездин Бесарабов, тази седмица показва България на Европейския конкурс за млади учени/EUCYS 2019.

Той е притежател на няколко влиятелни интернационалните награди в областта на науката и технологиите, както и на президентското отличие " Джон Атанасов " за дебютен пробив в осведомителните технологии.

Един от най-младите лектори в „ СофтУни ”, който към този момент се радва и на триумфите на учениците си. Запален иноватор, разработчик и бизнесмен. Звездин Бесарабов към този момент изготвя и оферти за смяна в просветителната система към МОН.

Когато е в девети клас става факт и първата му лична разработка. Това е машина за ръкопис, която в действителност научава стила на писане на този, който я употребява и го пресъздава на лист хартия.

„ Имах рана на ръката и не можех да пиша и като всеки човек, който се занимава с компютри, доста ни мързи. Като доста ни мързи да преписваме изтърван материал от учебно заведение, просто си вършим машина, която да го прави вместо нас. Така съм си писал литературни есета и госпожата по този начин и не разбра ”, споделя Звездин.

Негова пристрастеност и ентусиазъм е изкуственият разсъдък. Затова и новият му е план е система за основаване на изкуствен интелект без човешка интервенция. На процедура създаването му ще усъвършенства основаването на системи като тези за уличните светофари, системи за диагностициране на болести или пък системи за прогнози на стоковата борса.

С този план той ще показа България на Европейския конкурс за млади учени - EUCYS 2019. За първи път страната ни семейства на влиятелното съревнование, на което ще гостуват някои от най-изтъкнатите учени в света. Български участници са още Андрей Гиздов и Николай Пашов.

" Средата в България за насърчаване на информатика и математика е извънредно добра от позиция на студентски и училищен планове, тъй че няма безусловно никакво опрощение от опциите, които имаме тук ”, счита Звездин.

Докато е гимназист обаче му се постанова да балансира сред участията по света и уроците. Това го стимулира да заеме дейна позиция и да се опита да внесе смяна в метода на подготовка на най-изявени гении.

" Изградихме ново предложение по какъв начин да дадем повече независимост на учениците, които желаят да влагат повече време в извънкласни визити, само че не могат да го създадат, тъй като наложително би трябвало да участват на съответни часове. Ако това предложение бъде признато, може да се образува учебен съвет, който в действителност да реши дали този човек може да бъде освободен от час, с цел да се занимава с интернационалните достижения, които съответно да се отразят на страната и на гимназията ", споделя Звездин.

И макар че всички порти към интернационален триумф са необятно отворени за него, той желае да основава новаторски решения, с които да усъвършенства живота на хората тук – от България.

Източник: btv.bg

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР